Anders Lie Brenna lar seg irritere av venstrevridde journalister som tror de er nøytrale og høyrevridde aktivister som tror de er journalister. Foto: Ovidia Eriksen / enerWE

MORGENRUTINEN:
– Det er dessverre altfor mange som bare vil ha nyheter som understøtter det de selv mener

enerWE.no-redaktør Anders Lie Brenna foretrekker tall og fakta.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Anders Lie Brenna er ansvarlig redaktør i enerWe.no.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Det går i kaffe så lenge jeg klarer, og når kroppen sier stopp går jeg over til te. Det blir vel 3-4 gode kopper kaffe fra min lille Aeropress før jeg går hjemmefra, og så blir det et par forferdelige kopper fra kaffeautomaten på kontoret i løpet av arbeidsdagen.

– Hva har du på nattbordet?

– Kindle og Bukkene bruse begynner på skolen.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg står opp 06.00, sjekker NTB, tar en dusj, lager kaffe og så jobber jeg hjemmefra fra 06.30 til 07.00 før jeg går på jobb. Så sjekker jeg NRK.no, VG.no, Dagbladet.no, Klassekampen, Journalisten, Kampanje, M24, Facebook og Medium.com mens jeg sitter på T-banen.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Fra nå av skal Norges nye regjeringer settes opp etter samme prinsipp som landslagene - de beste får ministerjobben uavhengig av parti såfremt de er gode lagspillere.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg er mer interessert i fakta og tall enn «han sa» og «hun sa». Bruker derfor mye tid på å finne frem tall hos SSB, Nord Pool, statsbudsjettet og i utallige rapporter. Så går jeg og spør ekspertene når det er noe jeg ikke finner eller ikke skjønner.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Jeg ville likt å ha god tid til å intervjue Demis Hassabis i DeepMind. Tror det er det nærmeste man kan komme å se inn i fremtiden.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg er genuint nysgjerrig, har IT-bakgrunn og er opptatt av tall. Mye av tiden min går med til å grave frem faktaopplysninger i dokumenter og tilgjengelige databaser, og så lager jeg små programmer og diverse robotjournalister til å lage animerte grafer og skrive ut saker basert på nøkkeltall som energibransjen er opptatt av.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– I 2009 var jeg nettsjef i Teknisk Ukeblad og da fikk jeg Steve Ballmer, daværende toppsjef i Microsoft, til å støtte den norske dugnadskampanjen mot Internet Explorer 6 som Erlend Schei dro i gang. Det var nok mer aktivisme enn journalistikk, men alle som drev en nettavis og som måtte forholde seg til IE6 hadde det så jævlig at jeg synes jeg kan forsvare akkurat den aktivismen.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

Einar Otto Standvik bør kidnappes, klones og en kopi bør deles ut til samtlige redaksjoner i Norge. Det er for meg komplett uforståelig at ikke hans arbeid med å avsløre overgrepsforumet ikke en gang fikk et diplom på SKUP.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Venstrevridde journalister som tror de er nøytrale og høyrevridde aktivister som tror de er journalister.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Jo mer ensidig en sak er vinklet, desto mer blir den lest, delt og likt på sosiale medier. Mange klager over kvaliteten på nyhetene i pressen, men det er dessverre altfor mange som bare vil ha nyheter som understøtter det de selv mener. Jeg mener at problemet har blitt så stort at det til og med overgår pressens økonomiske utfordringer.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg digger alle foto- og videoprosjektene til Eirik Urke i TU. Han er nok en mann som må se seg over skulderen den dagen teknologien blir god nok til å klone mennesker.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg var ni dager på Maldivene for to år siden. Da virket mobilen bare såvidt et sted på øya, og jeg brukte den ikke mer enn et minutt eller to hver av dagene.

– Når logger du av for kvelden?

– Det blir vel en gang mellom 22.30 og midnatt. Forsøker å legge bort mobilen og heller lese litt på min Kindle. Merker at jeg sover raskere og bedre de gangene jeg greier det.

Powered by Labrador CMS