Mange i svart i dag

Journalister markerer sorg etter drapet på James Foley.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Du har garantert sett det. Særlig om vennekretsen består av journalister og mediefolk. Den ene etter den andre endrer profilbildet til svart. Noen av dem også med en kort tekst på det sorte feltet, eller i kommentarfelt under. 

«Black profile to honour the courageous work of the late James Foley and all other Journalists and Photographers who gave their lives for the benefit of free Information.»

DN-journalist Eskil Engdal var blant dem som tidlig endret profilbildet sitt. Selv er han mye ute og reiser i jobben som journalist i næringslivsavisens featureredaksjonen. 

Delte minner

Selv møtte han aldri Foley, men har mange venner og kolleger som har arbeidet sammen med amerikaneren. Da nyheten om drapet ble kjent, begynte mange av kollegene å dele minner fra arbeid med Foley. Dette skjedde i den lukkede Facebook-gruppen Vulture Club som, en gruppe for journalister som arbeider i konfliktområder.

– I tillegg til utrykk for avsky og sorg, kom også oppfordringen om å endre profilbildet på Facebook til svart for å hedre og minnes Foley. Stilt overfor en handling ingen kan rettferdiggjøre, føler man seg maktesløs. På en eller annen måte må man allikevel utrykke avsky – og støtte til familie og kolleger, sier Engdal.

 – Jeg synes det er fint at Foley hedres på internett. Det ideelle hadde vært at sivile som daglig rammes av krig vies den samme oppmerksomheten. De har ikke noe annet valg enn å prøve å overleve i konflikter som vi journalister alltid kan velge å reise ut av, sier Afghanistan-baserte Anders Sømme Hammer.

 Tidligere i år ble han tildelt Den Store Journalistprisen for sin utrettelige dekning fra Afghanistan. 

 Hammer forteller at drapet på Foley bidrar til å spre frykt blant alle som jobber i konfliktområder. 

 – Den nøye iscenesatte propagandaen illustrerer det vi journalister er mest redde for for vår egen del: å bli kidnappet og drept. Det står i The New York Times i dag at IS tidligere skal ha krevd hele 100 millioner dollar for å løslate Foley, selvfølgelig en helt urealistisk sum. Gjennom de sju årene jeg har arbeidet i Afghanistan har utbetaling av løsepenger bidratt til en eskalering av kidnappinger, og blitt en viktig inntektskilde for opprørere og kriminelle. 

 Solidaritet

Mange har vist bildene av den brutale henrettelsen på Facebook og andre steder på nettet. Dette har vært et av målene til IS og Engdal mener at nettopp av den grunn burde det ikke vært vist. 

På Twitter sier mikroblogg-tjenestens direktør Dick Costolo at de som poster bilder av henrettelsen vil få kontoen sin suspendert, skriver Mashable

- Jeg håper de svarte profilbildene kan være en påminnelse til dem som vil stoppe reportere om at ordet og journalistikken er sterkere enn dem. Markeringen viser også samholdet og solidariteten blant journalister som jobber i konfliktområder er stor. Forhåpentligvis kan markeringen også være en påminnelse om det fortsatt sitter minst 20 journalister i fangeskap i Syria, og at disse ikke er glemt, sier Engdal. 

Sømme Hammer påpeker at angrep på journalister ikke er noe nytt.

- I et så mørkt og konfliktpreget år som 2014, er det viktigere enn noen gang at vi reiser ut i felt og rapporterer. Og det er mulig når man arbeider systematisk. Bare for noen måneder siden var jeg på landsbygda i Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan og intervjuet en Taliban-kommandant, sier han.

- Aldri tidligere har så mange av verdens konflikter vært utenfor medienes rekkevidde, en skremmende og deprimerende utvikling. Behovet for profesjonelle journalister i konfliktområder er større enn noensinne. At journalister i større og større grad er erklærte fiender bidrar jo dessverre til å holde deg tilbake, slår Engdal fast.

Powered by Labrador CMS