Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen (til venstre) i Morgenbladet. Foto: Martin Huseby Jensen
Ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen (til venstre) i Morgenbladet. Foto: Martin Huseby Jensen

Dagens Næringslivs eier øker kontrollen i Morgenbladet

Får trolig full råderett over ukeavisen i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I desember 2013 blir det kjent at Dagens Næringslivs eier, NHST Media Group, går inn på eiersiden i Morgenbladet. Avtalen er trinnvis på den måten at NHST først kom opp i en eierandel på en tredel gjennom en rettet emisjon.

Nå kommer en ny rettet utskriving av aksjer der NHST går inn med knapt 5 millioner kroner i kontanter i Morgenbladet for å øke eierandelen til 49 prosent. De andre to store eierne Fritt Ord og Pax-eier Bjørn Smith-Simonsens selskap Forlagskonsult har i dag 32,7 prosent, og får dermed sine eierandeler redusert til rundt 25 prosent hver.

NHST har også opsjon på å kjøpe seg opp til 90,1 prosent av Morgenbladet som må brukes i løpet av inneværende år. En slik eierandel vil gi NHST mulighet til å tvangsinnløse Fritt Ord, Forlagskonsult og 69 andre småaksjonærer.

I løpet av våren flytter trolig Morgenbladet fra Tostrupgården ved Stortinget til NHSTs bygg i Christian Kroghs gate.

Kjøper trolig hele Morgenbladet

Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST sier at økningen til 49 prosent er i tråd med avtalen de er forpliktet til å følge. Ytterligere økning i Morgenbladet krever en forankring i mediekonsernets styre, sier konsernsjefen.

– Jeg vil fortsatt gjerne kjøpe oss opp til 90,1 prosent, men det ligger i sakens natur at det må tas via styret. Så det kan jeg ikke forplikte meg på før jeg har det vedtaket, sier Bjørkavåg til Journalisten.

Trolig avklares videre oppkjøp etter at årsregnskapene for 2015 foreligger en gang i løpet av første kvartal.

Morgenbladet leverte i 2014 et driftsresultat på 1,9 millioner kroner av en omsetning på 58,1 millioner kroner.

Avisen har vært opplagsvinner i mange år. I 2014 endte det samlede opplaget for papir og digitalt på 29.382 eksemplarer i gjennomsnitt. Opplagstallene for fjoråret ventes 8. mars.

Fred. Olsen-selskapene Bonheur og Ganger Rolf kontrollerer NHST med en samlet eierandel på 54 prosent.

Powered by Labrador CMS