– Tomrommet må ikke fylles med stillhet

– Nå må vi sørge for at tomrommet etter Anna Politkovskaja ikke blir fylt av stillhet, sa NJ-leder Ann-Magrit Austenå i sin appell om den russiske journalisten i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mange journalister, skribenter, forlagsfolk og menneskerettsforkjempere samlet seg for å markere sin sorg over drapet på Politkovskaja foran den russiske ambassaden på Drammensveien i Oslo klokka 12.00 i dag.

Etter appeller og ett minutts stillhet, overrakte Petter Eide i Amnesty International, Bjørn Engesland fra Det norske menneskerettighetshuset og NJ-leder Ann-Magrit Austenå et opprop til en representant for Russlands ambassade.

– Han viste forståelse for at vi holdt appellene og sa at det var satt i gang etterforskning av drapet. Han regnet med at de ville finne et svar, sa Eide etter møtet med ambassadøren.

– Gir det håp?

– Vi har erfaring for at det ikke blir funnet svar i slike saker. Det har vært flere journalistdrap de siste årene.

Saken stinker

Eide er for øvrig nøye med å understreke at man ikke kan si noe sikkert om hvorfor og av hvem Anna Politkovskaja ble drept.

– Vi forhåndsdømmer ingen. Vi står ikke her, utenfor den russiske ambassaden og sier at «dere har skylda». Men saken stinker og det er derfor vi krever en skikkelig etterforskning og offentliggjøring av resultatene.

Eide er overrasket over at det ikke har kommet noen offisiell norsk reaksjon på drapet av Politkovskaja.

– Innskrenking av ytringsfriheten i Russland er en trussel mot Norge. Vi er ikke tjent med at Russland får et svakere demokrati. Det betyr bare at en forsiktig norsk Russland-politikk vil bli enda forsiktigere.

Rettferdig harme

Ann-Magrit Austenå la i sin appell vekt på Politkovskajas store personlige og journalistiske mot:

– Hun var drevet av en rettferdig harme over løgnene og fortielsene i Tsjetsjenia. Hun hadde en kynisk vurdering av sitt journalistiske oppdrag: Der journalistene uteblir, der øker overgrepene mot uskyldige.

Bjørn Engesland fra Det norske menneskerettighetshuset hadde møtt Politkovskaja ved flere anledninger. Hun la ikke skjul på at hun fryktet for sitt liv.

– Men hun jobbet videre for å avdekke overgrepene i Tsjetsjenia. Hun ville avsløre de ansvarlige.

Markeringen foran den russiske ambassaden ble holdt samtidig med at Anna Politkovskaja ble begravet i Moskva. Norske redaksjoner ble oppfordret til å markere dødsfallet med ett minutts stillhet.

Powered by Labrador CMS