Anne Aasheim. Arkivfoto Journalisten
– Anne Aasheim viste vei helt til det siste
Oslo domkirke var fylt til siste kirkebenk da Anne Aasheim ble bisatt fredag.
Den markante journalisten, redaktøren og senere direktør i Norsk kulturråd døde av kreft 30. mars, 53 år gammel.
Mange kulturpersonligheter og pressefolk hadde møtt fram til bisettelsen, og et hav av blomster omkranset den enkle hvite kisten, som var prydet med en stor bukett dyprøde roser.
Satte spor
Anne Aasheim blir beskrevet som en usedvanlig dyktig leder som satte dype spor i både norsk journalistikk og kulturliv, og som knuste glasstaket på flere arenaer. Hun var første kvinne i flere lederposisjoner i NRK og den første kvinnelige sjefredaktøren i Dagbladet.
– Anne møtte døden på samme måte som hun sto i livet: Åpent, nysgjerrig og tillitsfullt. Hun viste vei helt til det siste, sa domkirkeprest Elisabeth Thorsen i sin minnetale.
Kona Mette Tollefsrud tegnet i sin minnetale et bilde av en varm, humørfylt og livsbejaende livsledsager.
– Det var viktig for Anne å være en del av de mange. Da hun fikk lungekreft, ville hun gi skammens sykdom et ansikt. Og det gjorde hun, sa kona Tollefsrud.
Det er leder for kreftforeningen Anne Lise Ryel svært takknemlig for.
– Det har betydd utrolig mye, sier hun til NTB.
– Mye lys og varme
Bisettelsen ble innledet av musikeren Anne Grete Preus. «Fylt av min kjærlighet,» sang Preus, litt mer rusten i røsten enn vanlig, mens organist Kåre Nordstoga lot toner fra orgelet fylle kirkerommet.
Også kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og fungerende Kulturråd-direktør Vibeke Mohr holdt minnetaler til Anne Aasheim fredag
– Anne satte spor etter seg. Hun var et menneske jeg hadde dyp respekt for, mest av alt som en tydelig stemme som sto opp for det hun trodde på, sa Helleland og viste til da Aasheim overtok et Kulturråd i krise.
– Hun greide å snu det. Hun fikk folk med seg. Hun vant både folks hjerter og intellekt og var alltid hundre prosent ærlig, sa Helleland.
– Anne var mye lys og mye varme, konkluderte Mohr.
Kvinnegruppa Queendom med Traces Gospel Choir sang blant annet «Freedom», mens også solister fra Domkoret og messingblåsere fra Kringkastingsorkesteret bidro med musikkinnslag under bisettelsen.