PFU-leder Anne Weider Aasen tok sammen med to andre utvalgsmedlemmer dissens forrige uke.

Derfor tok PFU-lederen dissens i SIAN-saken

– Håper dette ikke legger begrensninger for mediers muligheter til å rapportere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) SIANs klage mot Vårt Oslo.

Notisen som ble klaget inn hadde tittelen «SIAN gikk til angrep på vakt ved Oslo rådhus» og ingressen lød: «Mannen ble sprayet i ansiktet med rødt innhold.» I notisen er verken SIAN eller vakten som ble sprayet i ansiktet kontaktet.

Dissens

PFU endte med å felle Vårt Oslo for brudd på imøtegåelsespunktet 4.14 i Vær varsom-plakaten.

Det var likevel tre av utvalgsmedlemmene som gikk mot avgjørelsen, deriblant PFU-leder Anne Weider Aasen.

Under diskusjonen i utvalget var det tydelig at flertallet mente at tittelen med ordet «angrep», var en sterk nok beskyldning til å utløse samtidig imøtegåelse.

I uttalelsen heter det at «utvalget kan ikke se at det var en type hendelsesnyhet som gjorde det presseetisk akseptabelt å publisere før man har kontaktet den angrepne part».

– Helt ordinær spissing

Selv om hun understreker at det ikke er noe dramatisk over dissensen, sier PFU-leder Weider Aasen til Journalisten at mindretallet mener medier må kunne beskrive situasjoner uten at det blir utløst samtidig imøtegåelse.

– Jeg skjønner at ordet «angrep» kan oppfattes som sterkt, men synes det egentlig det er deskriptivt og en helt ordinær spissing. Enten det handler om at SIAN sprayer maling eller at Blitz kaster stein på politiet, så mener jeg det kan beskrives som et angrep uten rett til samtidig imøtegåelse. Til og med verbalt snakker man om angrep, sier Weider Aasen.

At sprayingen var en dokumentert og faktisk hendelse gjør at begrepet «angrep» kun er en annen måte å si at SIAN sprayet maling i ansiktet på en vakt, mener hun.

Ikke bekymret

– Hvis man ikke kan skrive det, tror jeg man legger litt ekstreme bånd på hva man kan dekke. Det blir jo vanskelig å dekke demonstrasjoner uten å spørre om intensjon først, sier Weider Aasen.

PFU-lederen sier hun mener det var rart å anvende 4.14 til å felle Vårt Oslo, men er ikke veldig bekymret for at saken vil skape presedens for hva som tillates fremover.

– Jeg er opptatt av at man må kunne melde løpende nyheter og at ikke mulighetene innskrenkes. Enhver sak er unik, så jeg håper ikke dette gjør at man legger begrensninger for mediers muligheter for å rapportere, sier Weider Aasen.

Powered by Labrador CMS