Mange redaksjoner krever at sommervikarene stiller med eget kamerautstyr og egen bil, også for korte sommervikariater. Ikke alle synes det er problematisk.

Sommervikarer skaffer egen bil og eget utstyr før sommerjobben

Ulik praksis i de forskjellige redaksjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens mange sommervikarer kan troppe opp på jobb uten å ha med seg noe, krever flere redaksjoner at vikarene stiller med både bil, førerkort og dyrt kamerautstyr.

Særlig gjelder dette for sommervikarer i fotoavdelingene i de store avisene, og for mange som har fått sommerjobb i lokalaviser.

– Jeg synes nok det er urettferdig dersom det kreves av unge, uetablerte journalister å måtte stille opp med egen bil, på egen regning, sier fotojournalist Hanne Marie Lenth Solbø, som jobber i Klassekampen i sommer.

I Klassekampen får hun låne bil av avisa, men det gjelder ikke for sommervikarer i alle redaksjoner.

Har kjøpt bil til vikariatet

En uformell spørrerunde vi gjorde blant fotojournalister som i år har sommervikariat i VG, Dagbladet, NTB, Klassekampen, Bergens Tidende, Vårt Land, Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad, viser at fotoredaksjonene har ulik praksis når det kommer til utstyr, og særlig om vikarene må stille med egen bil.

Vikarer i Bergens Tidende, Vårt Land og Klassekampen opplyser for eksempel at de kan bruke avisas egne biler. Andre steder står det spesifisert i stillingsutlysinga at sommervikarene må stille med egen bil, får vi opplyst fra vikarer fra flere ulike redaksjoner.

Flere av dem forteller til Journalisten at de har kjøpt seg bil kun fordi de skal jobbe i sommer – men at de skulle ønske de heller hadde tilgang på reportasjebiler, eventuelt at avisa kunne dekket kostnadene til leiebil.

Likevel er også mange overrasket når de hører at enkelte mediehus gir kompensasjon for å ha med eget kamerautstyr – noe de selv ser på som en selvfølge.

– Egen bil er å foretrekke

VG er én av redaksjonene der både eget utstyr og egen bil er spesifisert i utlysningsteksten for sommervikariatene i fotoavdelinga.

Fotosjef Annemor Larsen spesifiserer likevel at de ikke velger vikarer etter hvem som har bil og ikke, og at de har ekstra fotoutstyr å låne ut.

Fotosjef i VG, Annemor Larsen, sier de fleste ønsker å bruke eget kamera, men at VG også kan låne ut fotoutstyr hvis noen trenger.

– Kamerautstyret oppleves for mange veldig personlig, nesten som en «forlengelse av kroppen», og man har sine egne innstillinger. Men vi har alltid vært romslige med å låne dem utstyr, hvis de trenger.

I år har VG fem vikarer i fotoavdelinga for sommeren, og én av dem har ikke egen bil.

– Da løser vi det på andre måter, sier fotosjefen, men presiserer at det er å foretrekke at fotograf-sommervikarene har med egen bil.

Kamerautstyret oppleves for mange veldig personlig, nesten som en «forlengelse av kroppen».

Annemor Larsen, fotosjef i VG

Avisa har én reportasjebil på huset, og det har også hendt at de har leid en bil om somrene, hvis det var behov for det. Ellers får alle med egen bil kjøregodtgjørelse.

I fjor fikk fotografene igjennom at de også skulle få utstyrstillegg for slitasje på eget fotoustyr. Dette er nå på 300 kroner per dag, uavhengig om de bruker utstyret den dagen eller ikke, opplyser Larsen.

– Uaktuelt å kreve tillegg

Didrik Linnerud Arnesen har ikke sett behovet for et slikt tillegg når han vikarierer på fotoavdelinga i Dagens Næringsliv (DN).

Didrik Linnerud Arnesen har lånt kamera i sommer, mens han jobber i DN, men bruker ellers eget utstyr.

– Som fotograf bruker jeg kameraet mitt like mye på fritiden som på jobb. Det blir like slitt når jeg bruker det til egne prosjekter. Derfor kan vi ikke kreve slik kompensasjon, da måtte vi hatt et eget kamera kun på jobb. Det er uaktuelt, for kameraet følger alltid med fotografen, sier Arnesen.

Fotografen er frilans i DN året rundt, og i år sommervikar i avisa for andre år på rad. Bil leier han ved behov, og får det dekket fra DN, eller låner en av redaksjonens biler. Han bruker vanligvis eget kamera på jobb, men solgte fotoutstyret i påvente av et nyere kamera rett før sommeren.

– Utstyret mitt er utdatert, så jeg låner kamera i sommer frem til jeg får kjøpt mitt eget. Men jeg mener fotografer bør ha sitt eget kamera. Som nyutdannet fotograf kan du ikke ha alt på stell med en gang, så du må bygge opp samlinga di etter hvert, sier han.

– Selvfølge å bruke eget utstyr

Hanne Marie Lenth Solbø bruker eget kamerahus og objektiv i sommervikariatet hun har i Klassekampen.

– Jeg har aldri tenkt på at det kunne være et alternativ å låne kamera fra jobben. For meg er det en selvfølge å bruke mitt eget utstyr, og det er det jeg føler meg mest komfortabel med, sier hun.

Hanne Marie Lenth Solbø er sommervikar som fotojournalist i Klassekampen, og er glad for å bruke eget kamera.

Kjøp av profesjonelt kamerautstyr kan koste flere titalls tusen kroner. Selv om det oppstår slitasje under oppdragene, er det ikke alle som får kompensasjon for bruk av eget utstyr.

– I teorien burde vi kanskje ha fått kompensasjon fra arbeidsgiveren. Det kommer ikke frem i kontrakten min, såvidt jeg husker. Men jeg tror absolutt ikke redaksjonene prøver bevisst å utnytte andres utstyr, heller at det er noe de ikke har tenkt over, sier hun.

Solbø er fornøyd med ordningen hun har i Klassekampen, både som frilans og sommervikar. Solbø fullførte fotojournalistikkstudiet ved Oslo Met for ett år siden, og har siden jobbet som frilans fotojournalist.

Jeg synes nok det er urettferdig om det kreves av unge, uetablerte journalister å måtte stille opp med egen bil, på egen regning.

Hanne Marie Lenth Solbø

Under studiet ble det lagt vekt på viktigheten av å ha bilsertifikat i yrket som fotojournalist. Førerkortet har Solbø hatt god bruk for, men hun har ikke opplevd at det har vært et krav å ha egen bil på arbeidsplassene.

– Når jeg frilanser for Klassekampen har jeg kjørt deres biler. I sommer har jeg leid bil, og får kompensasjon for dette.

Har lånt bil fra mamma

Også i mange lokalaviser må journalist-sommervikarene stille med både utstyr og bil.

Johanne Ousdahl låner bil fra mora og utstyr fra redaksjonen mens hun er sommervikar i Tvedestrandsposten.

Johanne Ousdal har lånt mora sin elbil de fem ukene hun jobber i Tvedestrandsposten i sommer, mens mora har kjøpt elsykkel som hun bruker imens. Ousdal synes det er helt forståelig at hun må ha med bil i sommerjobben, og er samtidig veldig glad for at hun kan låne annet utstyr i redaksjonen.

– Jeg spurte om jeg skulle ha med eget kamera og annet utstyr, men det er veldig positivt at jeg slipper det. De har kamera her som jeg låner, sier hun til Journalisten.

Ousdal er akkurat ferdig med første året på journalistikk ved Høyskolen Kristiania, og er veldig glad for å ha blitt kasta ut i journalistyrket med jobb i lokalavis, forteller hun.

I tillegg til å være fersk journalist er hun også fersk sjåfør – førerkortet tok hun bare fem dager før hun hadde første dag på jobb.

– Redaktøren var den første jeg sendte bilde til da jeg klarte det. Til og med før jeg sendte til mamma, ler Ousdal.

Powered by Labrador CMS