Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag 8. mars arrangerte Norsk Journalistlag (NJ) årets markering av kvinnedagen på Pressens hus. Tema for ettermiddagen var trusler og trakassering av kvinnelige journalister.
Annonse
NRKs Gro Holm, som nylig kom tilbake fra reporteroppdrag i Ukraina, ledet arrangementet. På programmet sto filmfremvisning, personlige historier og panelsamtaler.
Det hele ble satt i gang med en videosamtale med journalist og nyhetsanker Marichka Padalko fra den ukrainske TV-kanalen 1+1.
Hun delte sine erfaringer som kvinnelig journalist i krig:
– Når man jobber med TV er man avhengig av kontakt med publikum. Og det tar mange år å bygge opp. Om du da ikke synes på lufta på et så avgjørende tidspunkt for landet ditt, mister du den kontakten, sa Padalko.
– Stor risiko
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) var en av dem som var fysisk til stede i Pressens hus for å delta i samtalen om trakassering. Etter flere tiår i politikken er hun blant dem som har opplevd mye hets.
– Vi risikerer å bli utsatt for trusler på grunn av hva vi mener, men også for hvem vi er, sa ministeren.
I sitt innlegg la hun vekt på at visse befolkningsgrupper opplever å bli truet nettopp fordi de er den de er –enten det omhandler kjønn, etnisitet, alder eller yrke.
– Antallet kvinnelige journalister som ble drept steg med 33 prosent fra 2020 til 2021. Det er en stor risiko å være kvinnelig journalist, påpekte Huitfeldt.
Annonse
– Regjeringens hovedprioritet
I lys av krigen i Ukraina benytter utenriksministeren anledningen til å understreke viktigheten av en fri og uavhengig presse.
– Pressefrihet er enda viktigere enn før, fordi vi ser en rekke autoritære ledere i verden redusere demokratiske forutsetninger. I Russland ser vi nå konsekvensen av denne utviklingen over tid, sa Huitfeldt.
På den andre siden understreker hun at situasjonen Europa nå befinner seg i, viser viktigheten av journalister som kan fortelle historien.
– Frihet for journalister er nå et av regjeringens hovedprioritetsområder når det gjelder menneskerettighetsarbeid, fortalte utenriksministeren.
IFJ: Få melder fra
I panelet deltok også likestillingsansvarlig Pamela Moriniere i Det Internasjonale Journalistforbundet (IFJ), som i en årrekke har gjennomført studier på hets av journalister.
I den siste studien fra 2018 forteller to tredeler av kvinnene som deltok at de hadde opplevd trakassering på nett, fortalte Moriniere.
– Det som slo oss er at bare halvparten av kvinnene meldte fra om trakasseringen, enten til arbeidsgiver, fagforening eller politiet. Det er ganske bekymringsfullt for oss.
Hun legger til at to tredeler av de meldte sakene ikke ble fulgt opp. Derfor benytter hun anledningen til å understreke viktigheten av at medieselskapene fastslår en nulltoleranse for hets av sine journalister.
– Det som virkelig kan utgjøre en forskjell er å gjøre noe med kulturen i redaksjonene. Det er en hel prosess, men det påvirker måten vi portretterer kvinner på, sa Moriniere.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.