Tilsynet slippes fri

Får større avstand til den politiske makta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mai i fjor gjorde kulturminister Anniken Huitfeldt det klart at hun ønsket å gi Medietilsynet en friere posisjon i forhold til kulturdepartementet. Departementet har fungert som klageinstans på vedtak fra tilsynet, som i konsesjonstildelingen til lokalradioer, P4 og P5-konsesjonene og TV 2-konsesjonen.

– Dette er problematisk i og med at vi eier NRK, sa Huitfeldt til Journalisten under Nordiske Mediedager i Bergen.

Før jul la hun fram regjeringens forslag som også inkluderte å opprette en ny klageinstans. Torsdag er det klart at et nesten enstemmig storting mente forslaget var en god idé, og stemte for en endring i kringkastingsloven og medieeierskapsloven som gjør endringene mulige. Kun Fremskrittspartiet stemte imot, melder NTB. Frp ønsket å avvikle hele tilsynet og heller legge spørsmålet om mediemangfold til Konkurransetilsynet.

Kunstig

Med denne gjennomføringen vil politikerne ikke ha den samme instruksmuligheten overfor tilsynet som de har hatt fram til nå.

Informasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 sier at dette er naturlig at skjer. Han mener det har vært kunstig med den tette tilknytningen mellom tilsyn og departement.

– Og det er ingen tvil om at det til tider verserer saker som åpenbart kunne hatt godt av at det var et sterkere skille, sier han til Journalisten.

Indrøy ønsker ikke komme med konkrete eksempler på hvilke saker han mener har vært åpenbare, men legger til at dette kan gjøre saksbehandlingen både i tilsyn og i departementet enklere.

Hos tilsynet i Fredrikstad er man storfornøyd med endringen.

– Det gir større faglig tyngde til Medietilsynets arbeid, og sikrer en god balanse mellom faglig og politisk arbeid i mediesaker, sier direktør Tom Thoresen til eget nettsted.

Powered by Labrador CMS