– Vi blir lurt av påsken
Reklametallene trolig enda verre enn de ser ut.
Ifølge Mediebyråenes Interesseorganisasjon (MIO) går reklamekjøpet i mars tilbake i alle kanaler.
Ned, ned, ned
Den siste statistikken fra MIO viser fall i alle mediekanaler. Prosentmessig er det kino som lider mest, i kroner og øre er det dagspressen som går mest tilbake.
Mens det ble kjøpt reklame for 605 millioner kroner i første kvartal hos sistnevnte i fjor, er tallet på i overkant av 496 millioner kroner i år. Det er en tilbakegang på 18 prosent år mot år.
Også TV går tilbake, men betraktelig mindre enn dagspressen. Mediekanalen mistet år mot år 2,5 prosent av omsetningen fra MiOs medlemsbedrifter og endte på like over 560 millioner kroner. Internett har en svak tilbakegang på 5 prosent og hadde per utgangen av mars en reklameomsetning på 232 millioner fra MIO.
Ukepressen og fagpressen går tilbake med henholdsvis 23,1 og 21 prosent. For kinoreklame er tallene dystre, her går omsetningen tilbake med 37,5 prosent.
TV er sterkest
Målt i markedsandeler holder TV best stand. Mediekanalen går sågar fram år mot år til 32,5 prosent. Det samme gjør internett som øker med 0,8 prosent til 13,5 prosent.
For de trykte mediene er tallenes tale en sørgelig lesning. Dagspressen sammen med uke- og fagpressen hadde 31. mars en markedsandel på 34 prosent, det er en tilbakegang på 3,5 prosent fra samme tidspunkt i fjor.
Styreleder Arne-Inge Christophersen i MIO mener at finanskrisen nå fører til et paradigmeskifte i reklameomsetningen. Han mener at krisen dytter annonsørene bort fra papirmediene i retning av de elektroniske mediekanalene.
– Går vi tilbake til 2004 så hadde de trykte mediene i samme periode en markedsandel på 46,8 prosent, nå må man ned på 34 blank. Det forteller at det er de trykte mediene som får den største smellen.
Lurt av påsken
Christophersen sier samtidig at man ikke skal se seg helt blind på tallene. For selv om tilbakegangen per mars er lavere enn den var per februar, betyr ikke det at tallene gjengir utviklingen helt presis.
– Det som er forskjellen er at i marstallene i fjor hadde vi med påsken og den kom ikke før april i år. Så vi blir nok lurt av at det ser bedre ut enn det gjør tror jeg, sier han.
Han tør ikke spå hvordan markedsandelen til de trykte mediene vil være i det vi avslutter 2009, men utsiktene er ikke de beste.
– Det er helt klart at trenden viser at disse mediene vil fortsette å falle og miste markedsandeler.