– Flere om ansvaret

– Jeg tar min del av ansvaret for at det gikk som det gikk, men vi er flere som bør dele på det, sier Arne Byrkjeflot, styreleder for Arbeideravisa i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Byrkjeflot er skuffet over at styret i går måtte gå til umiddelbar driftsstans, men vil ikke delta i det han betegner som noen «idiotjakt» etter syndebukker. Han sier at han tar sin del av ansvaret, men at også daglig leder og redaktøren må ta sine deler. En ekstraordinær generalforsamling 17. april skal nå ta stilling til om avisprosjektet endelig legges ned eller ikke.

– Du har jobbet for å starte en nummer to-avis i Trondheim i flere år. Er beslutningen i går et personlig nederlag?

– Det er et nederlag for alle som ønsker en nummer to-avis i Trondheim, et nederlag for alle som ønsker et alternativ til Adresseavisens mediemonopol i byen. Men jeg tar det ikke personlig, sier han.

– Var det forsvarlig å starte driften i januar?

– Jeg er litt usikker på svaret, selv om det nå i ettertid kan virke opplagt. Vi hadde en million inne. Hadde vi hatt hele den egenkapitalen vi ønsket, tre millioner kroner, hadde det kanskje gått, sier Byrkjeflot.

Full enighet om prosjektet

Han understreker at hele prosessen har skjedd i full enighet mellom styret, daglig leder og redaktør. I ettertid ser han to tidspunkter, da de kunne ha stoppet opp og ventet med lanseringen. Det ene tidspunktet var da det var klart at de ikke hadde de tre millionene som de i utgangspunktet mente var nødvendig for å sikre driften. Det andre tidspunktet var da det annonsesalgsfirmaet de hadde inngått samarbeid med trakk seg ut av samarbeidet. Da valgte de i stedet å ansette egne selgere.

Oppstarten i januar tok aldri av. Riktignok oppfylte de målet for abonnementssalg, men verken løssalg eller annonsesalg var i nærheten av måloppnåelse.

De ansatte i Arbeideravisa er meget skuffet over utfallet. Tillitsvalgt Siri Gellein sa til Journalisten i går at det er veldig nedslående at eierne og initiativtakerne til avisen, det vil i første rekke si fagbevegelsen i Trondheim, ikke kom på banen. Hun setter nå sin lit til at eierne i hvert fall ikke bare sender hele saken over til lønnsgarantifondet, men at de står ved ansvaret for de ansatte når det gjelder tilgodehavender som lønn og opptjente feriepenger.

– Umulig å drive med tom kasse

Også daglig leder for Arbeideravisa, Snorre Valen, legger vekt på at eierne aldri fulgte opp den planlagte kapitalutvidelsen, og at det var umulig for ham å fortsette driften da kassen nærmet seg tom.

– Sett i ettertid burde jeg og redaktøren vært tydeligere overfor eierne på at hele den planlagte aksjekapitalen skulle vært på plass før vi startet, sier Valen.

Han innrømmer at det krever tid og store ressurser for å starte en avis, og at det var det de ikke hadde i Trondheim.

– Også andre steder, blant annet i Oslo, har det vært ymtet frampå i LO-kretser om å starte avis. Hva sier du nå til dem?

– Ja, hvis noen har slike planer i Oslo vil jeg bare si at de først bør invitere meg til en prat, sier Snorre Valen.

Roar Flåthen beklager

LO-leder Roar Flåthen sier til NRK Trøndelag i dag at han synes det er synd og leit at et ærlig forsøk på å starte en avis ikke førte fram.

– Jeg regner med at LO i Trondheim visste hva risikoen var da de startet avisen. Vi som har vært med i avisdrift noen år vet at slikt koster, sier Flåthen.

– Betyr det at du ikke vil anbefale slik satsing i framtiden?

– Avisdrift krever mye penger over lang tid. LO eier 45 prosent av A-pressen, og det har tatt tid før investeringene har gitt avkastning. Vi syns det er viktig at LO er med og bidrar til mangfoldet i media. Jeg regner med at LO i Trondheim vurderte risikoen, da de startet avis på nyåret. Likevel er det leit at de ikke lyktes, sier LO-lederen til NRK Trøndelag.

LO Trondheim er useriøs

Knut Okkenhaug, leder i Trondhjems Journalistforening, mener at nedleggelsen av Arbeideravisa viser at LO er en useriøs aviseier.

– Det er trist at LO har et så useriøst forhold til avisdrift. Dette viser at fagbevegelsen i Trondheim er en useriøs aviseier. De gir opp en avis etter fire måneder, det synliggjør at de ikke skjønner at man må bruke noe tid på at en avis skal sette seg i markedet og tilkjempe seg lesere, sier Okkenhaug til Adresseavisen.

Han mener at fagbevegelsen leker med arbeidstakerne.

Powered by Labrador CMS