Morten Wold (Frp) har tro på bred støtte for forlengelse av FM-konsesjonene til norske lokalradioer. Han får støtte fra Trond Giske (Ap) og Tage Pettersen (H). Alle sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget som skal behandle saken. Foto: Eskil Wie Furunes
Tverrpolitisk enighet om å sende videre på FM etter 2021
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Jeg tror det er ganske bred støtte for å gi lokalradioene det handlingsrommet og det tidsrommet de trenger, sier mediepolitisk talsmann Morten Wold (Frp), og viser til at Frp har et eget landsmøtevedtak om at det er fornuftig å forlenge FM-konsesjonen for lokalradioene til 2031.
Fredag ettermiddag arrangerte Norsk lokalradioforbund debatt under årets lokalradiokonferanse. Politikerne fra Høyre, Frp, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV er enige om at lokalradioene skal få forlenge FM-konsesjonen.
Det har overrasket mange lokalradioaktører at mediemeldingen ikke hadde en avklaring, men politikerne fra regjeringspartiene viser til at de venter på at Medietilsynet skal vurdere saken. Kulturdepartementet har gitt tilsynet i oppdrag å se på grunnlaget for å forlenge lokalradioenes konsesjoner på FM.
– Men det vil overraske meg kjempestort om vi ikke skal få et tverrpolitisk storting som får til en forlengelse, sier Tage Pettersen, mediepolitisk talsmann i Høyre.
Han kan ikke love hvor lenge forlengelsen skal bli, men lover lokalradiojournalistene å følge opp sakens behandling i regjering.
– Jeg lover på mine, og Høyres vegne, å være utålmodig og «pushe» på. Jeg skjønner at dere trenger en avklaring så tidlig som mulig, sier Pettersen.
Vil stemme ned forslag om forlengelse
Senterpartiet har allerede kommet med et forslag på Stortinget om å forlenge lokalradioenes FM-konsesjon frem til 2031. Det forslaget vil ikke få flertall, ifølge Frps Wold.
– Forslaget fra Senterpartiet blir stemt ned i Stortinget, selv om det er bred enighet om å forlenge. Men vi venter på en større sak som kommer fra regjeringen, sier Wold.
Forslagsstiller Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet er redd for at det til slutt kan bety det blir en kortere forlengelse enn til 2031. Men hun er ikke utelukkende negativ til at forslaget hennes ikke får flertall.
– Jeg er glad for at det var unison støtte, og med nærmest lovnader fra Høyre og Arbeiderpartiet, om forlengelse. Men det gjenstår å se hva som kommer fra departementet, sier hun til Journalisten.
– Hele slaget er ikke vunnet, selv om jeg er mye blidere og smiler mer nå, fortsetter hun.
Trond Giske, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, lover også en forlengelse.
– Jeg er helt sikker på at det er flertall både i komiteen og Stortinget, så jeg har tro på at det blir forlengelse. Det må avklares i år, men jeg er enig om at vi må se på jussen og regelverket, sier Giske.
– Dere kan være veldig trygge på at 2021 ikke er det siste året dere sender på FM-nettet, sier han til forsamlingen av lokalradioaktører.
Siste ord var det Svein Larsen, radiosjef i Radio Metro, som fikk.
– Dere må følge nøye med på hva Kulturdepartementet og Medietilsynet gjør i denne saken, advarte han.
Annonse
Fortsatt usikker om hvor lenge
Det var i 2017 at NRK og de kommersielle radiostasjonene i storbyene gikk over til DAB. En egen ordning ble gitt til lokalradioene hvor de kunne fortsette å sende på FM-nettet ut 2021.
Men dette er ikke lenge nok, mener Norsk lokalradioforbund.
– Lokalradioene klarer ikke å bygge høye nok markedsandeler på DAB. En lokalradio er vant med å operere i et lokalt marked på FM og da klarer man å bygge en markedsandel for å bli et fungerende annonseprodukt. Det klarer man ikke med 40 kanaler på DAB, mener styreleder Aslak Sommerfelt Skretting i forbundet til Journalisten.
Han var fornøyd med at politikerne i stor grad lover forlenging og håper det blir til 2031.
– Hva om det blir fem år?
– Vi får ta det når det kommer. Vi mener vi fort kommer til å sitte om fem år og sitte med de samme problemstillingene. Vi har lokalradioer som omsetter for like over én millioner kroner i dette rommet. Å tro at lokalradioer av den størrelsen skal bygge sendenett for DAB i sine regioner som koster 5 til 10 millioner kroner... Det er vanskelig å se hvor de pengene skal komme fra, sier Skretting.
For mange handler det også om å slippe en ny konsesjonsrunde, siden dette er svært ressurskrevende.
– Det viktigste er ikke forlengelse til 2031, men at vi slipper at det blir utlyst konsesjoner. Det tror jeg også mange her i salen er redde for, sier Sem-Jacobsen fra Senterpartiet til Journalisten.
Tage Pettersen fra Høyre, som også leder familie- og kulturkomiteen, kan heller ikke gi en endelig avklaring i dag.
– Som jeg sier, vi skal lykkes med det. Men hvordan det blir og hvor mange år det kan bli, vet vi ikke, sier Pettersen til Journalisten etter debatten.