– I juni trodde de fleste at vi ville være tilbake i en normalsituasjon etter sommeren. Det er vi jo ikke, sier rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag.

Frykter situasjonen ikke er bedre nå

NJ med oppfølger til koronaundersøkelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Sist så vi at savn av kollegaer og sosialt samvær var den største belastninga. Vi ønsker å finne ut om folk nå har vent seg til dette, eller om det har blitt et større problem, sier rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag (NJ).

Denne uka sender fagforeninga ut en oppfølger til undersøkelsen om hjemmekontor og koronahverdag, som gikk ut i juni og ble publisert i oktober.

Trodde på normalsituasjon

Den første undersøkelsen viste blant annet at en tredel av journalister mener hjemmekontor ikke har fungert for dem, og at langt flere fotojournalister enn journalister har følt seg utrygge på jobb i den nye hverdagen folk har fått, som følge av koronapandemien.

Målet nå er å se på endringer siden sist, blant annet når det gjelder hvor godt folk trives og med tanke på helsemessige reaksjoner.

Trond Idås, rådgiver i Norsk Journalistlag.

– I juni trodde de fleste at vi ville være tilbake i en normalsituasjon etter sommeren. Det er vi jo ikke, og det er derfor interessant å se på langtidsvirkningene av å jobbe på denne måten, sier Idås.

– Jeg frykter at situasjonen for dem som følte seg ensomme og isolerte før sommeren ikke er bedre nå, og at undersøkelsen kan kartlegge en del problemer.

Oppfølgerundersøkelsen blir like omfattende og med tilsvarende spørsmål som den som gikk ut for et halvår siden.

Spørsmål om endringer

I tillegg blir det en del spørsmål som handler konkret om endringer siden sist, og hvordan journalistene kan tenke seg å jobbe framover, for eksempel om det frister å fortsette med hjemmekontor også etter pandemien.

Det blir også spørsmål for å bedre kunne sammenlikne svarene fra dem som bor eller jobber i såkalte røde områder og dem som er utenfor disse.

Resultatene av undersøkelsene blir brukt i NJs arbeid med arbeidsmiljø og tilrettelegging i redaksjonene framover. Idås peker på at mange i forrige undersøkelse oppga at arbeidsgiver ikke hadde lagt særlig tilrette for den nye arbeidshverdagen.

– Det var mange som jobba på bærbare datamaskiner og hadde hverken plass eller utstyr hjemme. I en unntakssituasjon i noen uker kan det gå fint, men over et halvår etter er det noe annet, sier han.

Powered by Labrador CMS