Erlend Wiborg leder stortingets arbeids- og sosialkomité for Frp.

Reagerer på NRKs lovbrudd: – Et ganske massivt antall

Stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) spør seg om det kritiske søkelyset på NRK er godt nok.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frp-politiker og leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite Erlend Wiborg reagerer på Journalistens avsløring om NRKs egne brudd på arbeidsmiljøloven.

– NRK er tøffe i journalistikken når det kommer til andre aktører som bryter arbeidsmiljøloven. Senest i dag stiller de byråd Lan Marie Berg til veggs for brudd på arbeidstidsbestemmelsene, samtidig har de sine egne utfordringer med nøyaktig samme problematikk, sier Wiborg til Journalisten.

– Trenger større trykk

– Når en mediebedrift har 3.600 registrerte lovbrudd snakker vi om et ganske massivt antall. Det er absolutt ulik alvorlighetsgrad, men ethvert lovbrudd er uakseptabelt, sier Wiborg til Journalisten.

Han spør seg om det kritiske søkelyset på NRK er godt nok, både fra NRK selv og fra andre medier.

– NRK er en betydelig maktfaktor i samfunnet. Som institusjon er NRK så meningsbærende og viktig for det offentlige ordskiftet, og har så stor påvirkningskraft på politikk og dagligliv gjennom journalistikken sin, at det er en betydelig utfordring hvem som går dem etter i sømmene, sier Frp-politikeren.

– Det er veldig bra at vi har medier som Journalisten og Medier24 som gjør dette, men det er ganske små aktører i forhold til NRK selv. Vi kunne trengt et enda større trykk. NRK bør ta noen vurderinger, kanskje med bakgrunn i akkurat denne saken, om hvordan denne typen ting bør håndteres, sier Wiborg.

Mener loven må løsnes

Wiborg mener for øvrig at antallet brudd hos NRK illustrerer at arbeidsmiljøloven bør moderniseres.

– Det er forståelig at hverdagen som nyhetsjournalist er uforutsigbar og ikke nødvendigvis en åtte til fire-jobb, sier Wiborg.

NRKs organisasjonsdirektør Olav Hypher har også pekt på «uforutsigbarheten som ligger i NRKs redaksjonelle oppdrag», og har uttalt til Journalisten:

– Vi må se på våre rutiner og hvordan vi kan bli bedre, men vi vil samtidig se om vi kan bidra til en dialog rundt bestemmelsene så de kan bli bedre tilpasset våre ansatte, og særlig journalister.

Wiborg mener arbeidsmiljøloven må ha større fleksibilitet for yrker som «i sin natur er uforutsigbare».

– Så lenge den ansatte ikke opplever det som belastende, og blir fullt ut kompensert, ser jeg ikke noe problem i at man åpner opp for mer fleksible arbeidstidsbestemmelser, sier Wiborg, men avslutter:

– Men fram til vi får til det, må man selvfølgelig forvente at loven følges.

Powered by Labrador CMS