Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Fredag ble det kjent at det grønne skiftet er det klart mest brukte av alle uttrykkene på Språkrådets liste over nyord i 2015. Men for å finne det som ser ut til å være opprinnelsen til uttrykket må vi tilbake til 2012, da Anders Bjartnes bruktedet for første gang. Det skjedde i dette tweet-svaret til tidligere journalist og redaktør Bente Engesland, som nå er kommunikasjonsdirektør i Statkraft:
@BEngesland FN-sporet trengs, men det grønne skiftet kommer “nedenfra”, drives av business/innovasjon og nasjonal/regional politikk.
(Tweeten er gravd fram av eks-journalist Krister Hoaas)
Journalisten.no har etter søk på nettet og i tekstarkivet Retriever ikke funnet eksempler på tidligere bruk av uttrykket.
Språkrådet mener det grønne skiftet vil feste seg godt, i likhet med andre uttrykk som den arabiske våren og den industrielle revolusjon. Bjartnes vedkjenner seg farskapet, men trekker også inn en felles fødselsprosess sammen med representanter for miljøstiftelsen Zero i 2013.
Klima på heltid
Bjartnes er en ivrig talsmann for mer klimavennlig politikk og har arbeidet på heltid med klima- og energispørsmål de siste 6-7 årene.
I november ga han ut boka «Det grønne skiftet – stans Norges veddemål mot klimapolitikken». Ifølge vaskeseddelen beskriver boka de store og dyptgripende endringene i det globale energisystemet som er nødvendig for å begrense farlige klimaendringer.
– Kåringen av årets nyord 2015 er jo god reklame for boka di?
– Ja, jeg håper jo inderlig det!
Bjartnes forteller at det grønne skiftet begynte å bli kjent som uttrykk i forbindelse med Zero-konferansen 2013. Konferansens motto ble bestemt til «Det grønne skiftet er i gang».
– Jeg var med og drøftet temaet i forkant sammen med Marius Holm, Anne Jortveit og andre fra Zero. Vi drodlet for å skape en grunnfortelling rundt konferanseprogrammet. Målet var å finne en storyline som kunne være interessant, publisistisk og redaksjonelt.
Annonse
Ustoppelig prosess
I boka definerer Bjartnes det grønne skiftet slik:
«En ustoppelig, vedvarende endringsprosess som favner alt som gir større ressursproduktivitet og lavere utslipp.»
– Det handler om klimautslipp, men også om alt som leder fram mot et mer bærekraftig samfunn der vi bruker ressursene smartere og riktigere.
Bjartnes har en omfattende fortid som journalist, blant annet som politisk reporter i Arbeiderbladet/Dagsavisen og VG på 1990-tallet. Fra 2001 til 2008 jobbet han i Dagens Næringsliv, mesteparten av tiden som redaksjonssjef for Etter Børs-seksjonen.
Deretter var han i to år Skandinavia-korrespondent for Recharge, som i likhet med DN er eid av NHST og dekker nyheter fra energisektoren.
Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
Startgrop for en ny karriere
– Recharge ble en startgrop for min nye karriere innen klimaarbeid, sier Bjartnes.
I årene 2011-2015 arbeidet han som daglig leder i Norsk Klimastiftelse. Nå er han redaktør for nettmagasinet Energi og Klima, som han selv tok initiativet til å starte, og for klimastiftelsens øvrige publikasjoner. Bjartnes har bodd to og et halvt år i Geneve, der kona er nestleder for Norges delegasjon til FN.
Jeg tenker på meg selv som aktivist og skribent
– Men jeg jobber som om jeg var i Norge, som en slags digital pendler. Klimastiftelsen gir ut forskjellige publikasjoner og vi blir i realiteten en slags blanding av et redaksjonelt miljø og en tankesmie. Magasinet Energi og Klima er med i Fagpressen og jeg er utstyrt med redaktørplakat.
Annonse
– Klassisk redaktørrolle
Bjartnes bekrefter at det blir en del klimaaktivisme for ham, og at han nok er mer debattant enn journalist i dag.
– Jeg tenker på meg selv som aktivist og skribent. Men det er egentlig en ganske klassisk redaktørrolle, å gå ut i samfunnsdebatten med utgangspunkt i et ståsted. Det å være tydelig og ha oppfatninger må være riktig og det har jeg oppbacking for gjennom formålsparagrafen vår. Samtidig er vi opptatt av å slippe til flere stemmer og holde et høyt faglig nivå på det vi gir ut.
Uttrykket er så upresist at du kan putte hva du vil inn i det
Bjartnes tror uttrykket det grønne skiftet har hatt så stor appell fordi det signaliserer bevegelse, ustoppelighet og skjebnetro, en pågående prosess.
– Du kan like eller mislike at denne prosessen skjer, men den er uunngåelig. Samtidig er uttrykket så upresist at du kan putte hva du vil inn i det og bruke det i mange sammenhenger. Det er også en forklaringsfaktor for hvorfor det har tatt slik av.