Erik Schjenken på plass i Borgarting lagmannsrett i forbindelse med ankebehandlingen der Dagbladet ble dømt til betale 200.000 kroner i oppreisning og erstatning til Schjenken.Arkivfoto: Foto: Heiko Junge / NTB
Arkivverket overtar Erik Schjenkens arkiv: – Har høy informasjonsverdi
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Dokumentasjon fra rettssaken mellom ambulansesjåfør Erik Schjenken og Dagbladet etter den såkalte «Ambulansesaken», er nå samlet i ett arkiv og avlevert til Arkivverket, skriver sistnevnte i en pressemelding.
Annonse
Arkivet er i sin helhet knyttet til krav om oppreisning etter injurierende anklager som Schjenken anla mot Dagbladet i 2010.
Bakgrunnen var Dagbladets dekning av «Ambulansesaken» i 2007. Schjenken tok ut stevning i Oslo tingrett og vant. Saken ble deretter anket av Dagbladet først til Borgarting Lagmannsrett og videre til Høyesterett i 2013.
Dagbladet tapte i alle instanser, inkludert i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i mars 2018.
– Vårt samfunnsoppdrag er å ta vare på viktig dokumentasjon av samfunnsutviklingen. Denne saken er et viktig eksempel som belyser konsekvensene av enkeltmenneskets møte med medienes makt, sier Espen Sjøvoll, avdelingsdirektør i Arkivverket ifølge pressemeldingen.
Han legger til:
– Schjenkenarkivet har høy informasjonsverdi. Den representerer fenomener som «mediemakt» og «medieoffersyndrom». Den store oppmerksomhet saken fikk i offentligheten gjør også at dette uten tvil er materiale som er i allmenhetens interesse. For medievitere og andre forskere antar vi at dette vil gi en unikt innblikk i hvilken metodikk, fremstilling og vinkling media benyttet og drøftet.
Erik Schjenken sier ifølge pressemeldingen at han er glad for at dokumentasjonen nå bevares i Arkivverket:
– Helt siden 2007 har denne saken produsert mye dokumentasjon. Ingen ville noen gang klare å samle alle sider av denne saken slik jeg hadde, og jeg var ikke komfortabel med å kaste det. Jeg visste også at det har vært, og kunne være senere, interesse for innsyn i ulike dokumenter, sier Schjenken.
– Jeg har blitt kontaktet av forfattere til ulike fagbøker, og forskere som har stilt meg ulike spørsmål som jeg har måttet lete frem i dokumentasjonen. Jeg har også vært nødt til å korrigere feil og usannheter gjennom dokumentasjon jeg hadde tilgjengelig. Jeg ble veldig glad da Arkivverket konkluderte med at de ønsket å bevare arkivet, sier Schjenken.
Arkivet er ikke fritt tilgjengelig. Medieforskere og andre må søke om tilgang.
Rettelse: I en tidligere versjon sto det i bildeteksten at Dagbladet ble dømt til å betale ni millioner kroner i lagmannsretten. Det riktige er at Dagbladet ble dømt til å betale én million kroner i tingretten. Lagmannsretten satte beløpet ned til 200.000 kroner pluss saksomkostninger. Dagbladets anke til Høyesterett ble forkastet.