Investoren Arne H. Fredly er på nytt på krigsstien mot finanspressen, denne gang sammen med sin forretningspartner Dimitrios Kousparis i Strategic Petroleum Investment Consultants Enterprise Inc/Paris Oil & Gas Corporation and Eleon Operators LLC (Spice/Paris). De to hevder at Finansavisen har publisert en såkalt skittpakke mot selskapet, og at journalisten skal ha innrømmet å ha brukt en kilde som har hevnmotiver mot Spice/Paris.
Selskapet opplyser at det vil politianmelde denne personen for forsøk på kursmanipulasjon og sabotasje.
Vant mot DN
Fredly er godt kjent i norsk medieverden etter sin kamp for å få tilbakevist antydninger i Dagens Næringsliv om at han hadde bedrevet innsidehandel. Investoren vant fram i Pressens Faglige Utvalg, og for nøyaktig ett år siden fikk han DN til å trykke en beklagelse og innrømme at det ikke var grunnlag for mistankene.
Redaktør Steinar Grini i Finansavisen hevder at avisen i hovedsak har sitt på det tørre i den aktuelle artikkelen.
– Innholdet i vår sak er korrekt. Men når det kommer slike påstander vil vi naturlig nok gå gjennom vårt kildegrunnlag, og ta dette med oss i framtiden. Jeg oppfatter imidlertid ikke at saken framstår som et forsøk på kursmanipulering, sier han.
Oljeavtale i Texas
Bakgrunnen for striden er en artikkel Finansavisen publiserte lørdag, om en intensjonsavtale mellom Norse Energy Corp ASA (NEC) og Spice/Paris. Avtalen innebærer at NEC overtar rettighetene til flere olje- og gassfelt i Barnett Shale-området i Texas. Avtalen skal godkjennes av NECs aksjonærer i generalforsamling senere denne måneden.
Fredly og Kousparis hevder at Finansavisen har latt seg bruke av en kilde som har gitt en skjev og ufullstendig framstilling. De mener innholdet i artikkelen var egnet til å skape usikkerhet blant aksjonærene i NEC om lønnsomheten i prosjektet. Samme person skal ifølge Spice/Paris ha operert med falske e-poster.
– Forsmådd investor
– Vi vet at mannen bak denne skittpakken er en tidligere bekjent av oss. Antakelig føler han seg forsmådd som følge av at vi har sagt nei til å involvere ham i våre prosjekter. Da mannen i november innså at vi ikke ønsket å samarbeide med ham, sendte han en rasende epost hvor han ga uttrykk for at han ville «gjøre alt for at prosjektet skal gå til helvete», forklarer Fredly og Kousparis i en pressemelding.
Fredly sier til Journalisten.no at Finansavisens journalist overfor ham har bekreftet at han har brukt vedkommende som kilde, og gjengitt innholdet i falske e-poster.
Spice/Paris hevder at påstandene i artikkelen er så å si identiske med påstander som ble fremsatt i fire e-poster til NECs ledelse i forrige uke.
Samme person?
– Det er kun én person som står bak dette, og Finansavisen har ikke sjekket faktaene godt nok. Det er viktig å ikke tro på anonyme kilder og forholde seg til falske e-postadresser. Mediene må jo sjekke at det er snakk om reelle personer, sier Fredly til Journalisten.no.
Fredly mener mediene til stadighet blir utsatt for liknende forsøk på å manipulere kursene på børsen, fra miljøer som er ute etter å mele sin egen kake i aksjemarkedet.
I pressemeldingen skriver Fredly og Kousparis at «det er beklagelig at Finansavisen har latt seg lure på denne måten. I stedet for å etterprøve de kompromitterende opplysningene med et kritisk blikk, har avisen viderebrakt feilaktige og ufullstendige opplysninger fra en kilde som ønsker å påføre de involverte selskapene stor skade».
– Navngir ikke kilder
Redaktør Grini viser til at Finansavisen har fått vite at vedkommende har skrevet e-poster under falskt navn.
– Men jeg er usikker på om faktainformasjonen i artikkelen er blitt nevneverdig påvirket av det, var Grinis spontane kommentar mandag morgen. Han hadde ikke lest pressemeldingen fra Fredly og Kousparis da Journalisten.no ringte. Noe seinere legger han til:
– Vi navngir ikke kilder. Jeg registrerer at Fredly gjetter på hvem som er kildene våre.
– Fredly sier at Finansavisens journalist har innrømmet å ha brukt den navngitte personen som kilde, og det samme med e-postene vedkommende skal ha sendt under falske navn?
– Det kjenner jeg ikke til.
– Du kan få dobbeltsjekke det med journalisten før vi publiserer denne saken?
– OK, svarte Grini, men meldte seg ikke tilbake.
Han fastholder at hovedinnholdet i Finansavisens sak lørdag er korrekt.
– Men Spice/Paris er misfornøyd med den kritiske beskrivelsen av de omtalte oljefeltene.
Grini er altså ikke enig i at artikkelen kan oppfattes som et forsøk på kursmanipulering.
Anmelder vedkommende
Fredly bekrefter at Spice/Paris vil anmelde personen selskapet mener er Finansavisens kilde, og vil også gi politiet en kartlegging av de IP- og e-postadressene som er brukt i dette tilfellet. Investoren regner med at NEC slutter seg til anmeldelsen.
NEC sendte mandag morgen ut en børsmelding, der selskapet redegjør for Barnett Shale-saken og sitt forhold til Spice/Paris.