Arne Fredly. Foto: Birgit Dannenberg

Fredly anmelder aviskilde

Mener Finansavisen har latt seg lure i forsøk på kursmanipulasjon og sabotasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Investoren Arne H. Fredly er på nytt på krigsstien mot finanspressen, denne gang sammen med sin forretningspartner Dimitrios Kousparis i Strategic Petroleum Investment Consultants Enterprise Inc/Paris Oil & Gas Corporation and Eleon Operators LLC (Spice/Paris). De to hevder at Finansavisen har publisert en såkalt skittpakke mot selskapet, og at journalisten skal ha innrømmet å ha brukt en kilde som har hevnmotiver mot Spice/Paris.

Selskapet opplyser at det vil politianmelde denne personen for forsøk på kursmanipulasjon og sabotasje.

Vant mot DN

Fredly er godt kjent i norsk medieverden etter sin kamp for å få tilbakevist antydninger i Dagens Næringsliv om at han hadde bedrevet innsidehandel. Investoren vant fram i Pressens Faglige Utvalg, og for nøyaktig ett år siden fikk han DN til å trykke en beklagelse og innrømme at det ikke var grunnlag for mistankene.

Redaktør Steinar Grini i Finansavisen hevder at avisen i hovedsak har sitt på det tørre i den aktuelle artikkelen.

– Innholdet i vår sak er korrekt. Men når det kommer slike påstander vil vi naturlig nok gå gjennom vårt kildegrunnlag, og ta dette med oss i framtiden. Jeg oppfatter imidlertid ikke at saken framstår som et forsøk på kursmanipulering, sier han.

Oljeavtale i Texas

Bakgrunnen for striden er en artikkel Finansavisen publiserte lørdag, om en intensjonsavtale mellom Norse Energy Corp ASA (NEC) og Spice/Paris. Avtalen innebærer at NEC overtar rettighetene til flere olje- og gassfelt i Barnett Shale-området i Texas. Avtalen skal godkjennes av NECs aksjonærer i generalforsamling senere denne måneden.

Fredly og Kousparis hevder at Finansavisen har latt seg bruke av en kilde som har gitt en skjev og ufullstendig framstilling. De mener innholdet i artikkelen var egnet til å skape usikkerhet blant aksjonærene i NEC om lønnsomheten i prosjektet. Samme person skal ifølge Spice/Paris ha operert med falske e-poster.

– Forsmådd investor

– Vi vet at mannen bak denne skittpakken er en tidligere bekjent av oss. Antakelig føler han seg forsmådd som følge av at vi har sagt nei til å involvere ham i våre prosjekter. Da mannen i november innså at vi ikke ønsket å samarbeide med ham, sendte han en rasende epost hvor han ga uttrykk for at han ville «gjøre alt for at prosjektet skal gå til helvete», forklarer Fredly og Kousparis i en pressemelding.

Fredly sier til Journalisten.no at Finansavisens journalist overfor ham har bekreftet at han har brukt vedkommende som kilde, og gjengitt innholdet i falske e-poster.

Spice/Paris hevder at påstandene i artikkelen er så å si identiske med påstander som ble fremsatt i fire e-poster til NECs ledelse i forrige uke.

Samme person?

– Det er kun én person som står bak dette, og Finansavisen har ikke sjekket faktaene godt nok. Det er viktig å ikke tro på anonyme kilder og forholde seg til falske e-postadresser. Mediene må jo sjekke at det er snakk om reelle personer, sier Fredly til Journalisten.no.

Fredly mener mediene til stadighet blir utsatt for liknende forsøk på å manipulere kursene på børsen, fra miljøer som er ute etter å mele sin egen kake i aksjemarkedet.

I pressemeldingen skriver Fredly og Kousparis at «det er beklagelig at Finansavisen har latt seg lure på denne måten. I stedet for å etterprøve de kompromitterende opplysningene med et kritisk blikk, har avisen viderebrakt feilaktige og ufullstendige opplysninger fra en kilde som ønsker å påføre de involverte selskapene stor skade».

– Navngir ikke kilder

Redaktør Grini viser til at Finansavisen har fått vite at vedkommende har skrevet e-poster under falskt navn.

– Men jeg er usikker på om faktainformasjonen i artikkelen er blitt nevneverdig påvirket av det, var Grinis spontane kommentar mandag morgen. Han hadde ikke lest pressemeldingen fra Fredly og Kousparis da Journalisten.no ringte. Noe seinere legger han til:

– Vi navngir ikke kilder. Jeg registrerer at Fredly gjetter på hvem som er kildene våre.

– Fredly sier at Finansavisens journalist har innrømmet å ha brukt den navngitte personen som kilde, og det samme med e-postene vedkommende skal ha sendt under falske navn?

– Det kjenner jeg ikke til.

– Du kan få dobbeltsjekke det med journalisten før vi publiserer denne saken?

– OK, svarte Grini, men meldte seg ikke tilbake.

Han fastholder at hovedinnholdet i Finansavisens sak lørdag er korrekt.

– Men Spice/Paris er misfornøyd med den kritiske beskrivelsen av de omtalte oljefeltene.

Grini er altså ikke enig i at artikkelen kan oppfattes som et forsøk på kursmanipulering.

Anmelder vedkommende

Fredly bekrefter at Spice/Paris vil anmelde personen selskapet mener er Finansavisens kilde, og vil også gi politiet en kartlegging av de IP- og e-postadressene som er brukt i dette tilfellet. Investoren regner med at NEC slutter seg til anmeldelsen.

NEC sendte mandag morgen ut en børsmelding, der selskapet redegjør for Barnett Shale-saken og sitt forhold til Spice/Paris.

Powered by Labrador CMS