Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen kan trolig få fjernet innlegg med bilder av huset deres fra Facebook dersom de sender inn klage.
Foto: Heiko Junge / NTB
Facebook sletter innlegg med bilder av hus. Hvis du ber om det
– Nok et eksempel på pussige regler, sier Arne Jensen.
Tidligere denne måneden skrev New York Post en kritisk artikkel om Black Lives Matter-aktivisten Patrisse Khan-Cullors' eiendomskjøp.
Senere slettet Facebook innlegget med lenke til artikkelen fra sin plattform. Facebook har også blokkert andre fra å dele lenken. Den Rupert Murdoch-eide tabloiden mener selv den er sensurert fordi avisen er på den politiske høyresiden, men ifølge New York Times' mediespaltist Ben Smith, er det noen snodige hus-regler hos Facebook som er årsaken til sensuren.
Det viser seg nemlig at dersom en artikkel som deles på Facebook inneholder bilder av huset ditt, så kan du klage til Facebook og de vil hindre alle brukere i å dele artikkelen, ifølge Smith.
I tillegg vil Facebook gjøre det umulig å sende artikkelen via Messenger. I enkelte tilfeller blir artikkelen også slettet fra Facebooks plattformer.
Smith skriver at han fant ut om regelen da han var i kontakt med en av Facebooks advokater, som bekreftet reglen, men som ønsket å være anonym.
– Nok et eksempel på pussige regler
Grunnen til at så få har benyttet seg av denne regelen tidligere, er at ingen vet om den, ifølge Smith. Og når flere får vite om den, vil det være mulig for mange å få saker fjernet fra Facebook.
Det kan få konsekvenser for journalister, og sakene trenger ikke nødvendigvis handle om eiendommen til den omtalte, påpeker NYT-spaltisten.
– Hvis dette er riktig er det nok et eksempel på pussige regler som Facebook holder seg med, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, til Journalisten.
Han viser til Facebook sine absolutte regler for nakenhet der, blant annet at innlegg om renessansekunst er blitt fjernet fordi det er avbildet malerier med nakne kropper.
– Facebook blir overredaktør
Facebook sin hus-regel innebærer også at offentlige personer har mulighet til å påvirke spredningen av artikler om dem selv. Hvis for eksempel VG skulle skrive en kritisk artikkel om Jonas Gahr Støre, som tilfeldigvis illustreres med et bilde av Støre foran sitt eget hus, ja, da kan Støre klage til Facebook og få artikkelen slettet eller stoppet på deres plattform.
Dersom Bent Høie er misfornøyd med koronadekningen til Dagbladet, og Dagbladet har brukt et bilde av ham utenfor hytta hans, vil det være mulig for Høie å hindre spredningen av den aktuelle artikkelen.
Det kan også tenkes at Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussen har muligheter til å fjerne en god andel saker fra Facebook.
– Dette viser hvilke utfordringer Facebook får, i det øyeblikket slike regler blir laget. De må lage regler som er enkle å praktisere, men utfordringen med all publisering er at det ikke er enkelt. Beslutninger uten skjønn fungerer på mange måter ikke, sier Jensen.
Unngå doxxing
Hensikten til Facebook sin regel er å kunne hindre såkalt «doxxing», ifølge Ben Smith. Altså å avsløre adresse og personlig informasjon på nettet, noe som i all hovedsak gjøres med mål om å ramme en person man er uenig med.
Facebooks regler om nakenhet har tvunget medier til å bytte bilder på artikler som skal deles på Facebooks plattformer. Teoretisk kan det samme skje med hus-reglene, hvis mediene skal unngå å komme i konflikt med regelverket.
– Dersom man skal løpe etter Facebook, kan dette bli krevende. I realiteten vil da Facebook sitte som en overredaktør. Men i EU-systemet jobbes det nå med ansvarsregler der Facebook og andre sosiale medier får et ansvar, men blir nødt til å unnta innhold fra redaktørstyrte medier. Der skal ikke Facebook overstyre, sier Arne Jensen.
Facebook svarer
Journalisten har vært i kontakt med Facebook via deres norske pr-byrå Släger. Svaret derfra er at dette ikke er noe nytt, og at reglene er tydelig beskrevet i Facebooks retningslinjer.
Her står det:
«Vi jobber hardt for å beskytte den personlige identiteten og informasjonen din og vi tillater ikke folk å legge ut personlig eller konfidensiell informasjon om deg eller andre.»
Om boliger, under overskriften «Du må ikke publisere følgende», står det blant annet at det ikke er tillatt å publisere på Facebook hvis boligen er en enebolig, eller boligens enhetsnummer er identifisert i bildet eller teksten. Det er heller ikke tillatt å publisere navn på nabolaget eller GPS-koordinatene, for eksempel i Google Maps.
Og det er heller ikke tillatt hvis innholdet identifiserer beboer(e).