Redaktører og andre kritikere mener 90-årige Arne Pedersen burde fått flere kritiske spørsmål fra pressen. Her fra da saken i Ofoten tingrett startet. Foto: Ragnar Bøifot / Fremover / NTB scanpix

Etterlyser kritiske spørsmål

Journalistene er betatt av en 90-åring med grovt mål og har glemt å stille de kritiske spørsmålene, mener redaktører.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regionredaktør Pål Hansen i NRK Troms og Finnmark er blant redaktørene som kritiserer det journalistiske arbeidet som er gjort i dekningen av Arne Pedersen kamp mot forelegget. Han stiller spørsmålet om Pedersen er en virkelig folkehelt i en kommentar.

Hansen forteller at han lenge har gått og grunnet på kommentaren.

– Hovedpoenget mitt er at vi har glemt å stille noen kritiske spørsmål. Som om lover og regler har aldersgrenser. Vi må prøve å holde fast på at så lenge en person er frisk og oppegående, skal vedkommende journalistisk behandles som alle andre. I hvert fall når du har passert 18 år, er myndig og har ansvar for eget liv, sier Hansen og slår fast at det har man ikke klart godt nok.

Les også: Kjære journalister: Grensen er nådd

Alder avgjør

Hans poeng er at alder i dette tilfellet har vært avgjørende for dekning. I kommentarartikkelen viser han til at Pedersen ble kåret til årets nordlending av Nordlys’ lesere. «Tenk deg en 18 år gammel gutt som ga klar beskjed: “Jeg godtar ikke bilbeltegebyret. Jeg er uenig i loven. Jeg vet best når jeg skal bruke belte.” Deretter lirer han av seg noen saftige gloser om tjenestemannen som utstedte gebyret. Ville han blitt en folkehelt? Kåret til Årets nordlending?» spør Hansen.

Hansen vil bli overrasket dersom ikke flere av aktørene som dekker saken i bakkant ettertid vurderer det slik at de ble fanget av den gode historien og glemte det prinsipielle. Han erkjenner at også NRK har vært med på folkefesten.

– Journalistikk er ingen eksakt vitenskap. Sånn sett må vi prøve å bruke opplevelser som denne til læring. Under en samtale på morgenmøtet i dag gjorde jeg det klart at når vi ser gode historier, må vi likevel klare å være fandens advokat. Også overfor dem som utfordrer makta.

Ikke tatt oppdraget alvorlig

Også Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum mener mediene har forsømt seg i dekningen av Arne Pedersens manglende redningsvest. I en blogg skriver han at også 90-åringer må følge loven.

Til Journalisten sier Stavrum at det er to dimensjoner i denne saken. Det ene er den morsomme snakkisvarianten som oppsto i starten.

– Men så mener jeg dekningen har gått av sporet ved å ta hans standpunkt på alvor uten å faktisk ta det på alvor. Det er tross ikke slik at man ved å være fisker i 30 år at er sikret mot å drukne. Antall dødsfall ved drukning i aldersgruppen over 65 år stiger, samtidig som tilsvarende tall for hele befolkningen faller. 

Stavrum mener det ikke på noen måte er medienes jobb å bagatellisere noe som faktisk er farlig. Han legger til at han forstår de første sakene som ble laget om Pedersens møte med Kystvakta og førstnevntes solide gloser. Men, sier redaktøren, det Pedersen jobber for er farlig tull.

– Journalistene i hvert fall ikke tatt sitt samfunnsoppdrag alvorlig. Vi har ikke tenkt gjennom hva vi driver med.

Veldig god story

Sjefredaktør John Arne Markussen forteller at han ikke ser noen grunn til å hisse seg opp over dekningen av saken. Og langt mindre vil han moralisere over den.

– Dagbladet ikke lagt særlig vekt på saken, men dette er først og fremst en god story, og vi her i Norge liker historier om den lille mann mot makten, sier han.

Markussen viser til at vi er en kystnasjon og at historien også har flere gode elementer i seg. At brede lag av folket stiller seg hoderystende til at påtalemyndigheten bruker ressurser og tid på saken.

– Kanskje burde vi gjort mer ut av saken. Men vi må ikke stille oss i en enkel posisjon hvor vi undergraver det viktige om at man bør bruke redningsvest i båt. Og så skrives det og lages mange reportasjer om å bruke redningsvest. Dette er til syvende og sist en god story som slår godt an i den norske virkeligheten.

Betatt av 90-åring

Redningsselskapet har uttrykt frustrasjon over Arne Pedersens flytevestnekt. Redaktør og informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet sier til Journalisten at han forstår rytmen i dekningen, men han hadde ventet mer av journalistkollegene.

– Arne er en person som snakker rett fra levra, slik vi liker. Da er det lett å gjøre ham til medieperson. Men faglig synes jeg journalistene har latt være å stille kritiske spørsmål.

Pedersen forteller at han torsdag spurte journalistene hva som ville skje om Arne Pedersen faller over bord og ikke klarer å holde i årene eller garnblåsene.

– Alle har hegnet om liberalisten Arne Pedersen, men ingen tar med at han kan faktisk falle over bord, da er det et ganske kostbart redningsapparat som settes i sving for å finne ham igjen. Jeg har savnet slike spørsmål tidlig i fasen, men man har snarere tatt tak i bannskapen og kultfiguren.

Pedersen i Redningsselskapet legger til at saken samtidig har klart å sette fokus på bruken av redningsvest, men journalistene synes uansett å ha blitt betatt av 90-åringen.

Han synes og så at journalistene er lemfeldige med fakta når de skriver at Arne Pedersen ikke vil følge påbudet om å ha på seg redningsvest.

– Påbudet går på å ha redningsvest om bord, ikke på seg. Det kan være at dette er en dårlig lov, slik Arne har hevdet i retten, men ingen journalister har konfrontert politikerne med dette. Hvorfor er det ingen som har stilt politikerne spørsmål om loven?

 

Powered by Labrador CMS