Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I NRKs nye dokumentarserie «Rikets sikkerhet» fortelles historien om Arne Treholt og spionasjesaken gjennom nye øyne. Treholt selv, FBI-agenter og etterforskere fra PST er blant noen av dem som medvirker. Serien er produsert av Monster for NRK.
Produsenten bak Treholt-serien, Vibecke Rolland, forteller at prosjektet har vært omfattende, og at ideen stammer så langt tilbake som 2014. I den åtte år gamle Monster-serien «Datoen» dukket nemlig Treholt opp.
– Datoen var en portrettserie, og det var ikke fokus på saken hans. Det er jo en gåte det han har vært gjennom, og det har ikke blitt laget noen dokumentar i langformat tidligere, forteller Rolland.
Ut over høsten 2019 publiserer NRK-podkasten Hele historienen serie om «Spionen Treholt». I serien stiller ikke Treholt opp som kilde, men allerede et halvt år tidligere har Rolland og Monster vært i kontakt med ham angående et annet prosjekt.
– Når hovedpersonen er villig til å fortelle, og seerne ønsker flere slike fortellinger å dypdykke i, var det åpenbart at vi måtte lage serien. Det er en spektakulær fortelling og en del av vår felles historie, sier hun.
Gullgruve fra PST
Fire av seks episoder ligger foreløpig ute, og de to siste slippes søndag 13. februar. I løpet av seriens første episode blir seeren introdusert for en rekke personer som har levd tett på saken.
– Vi var veldig opptatt av å også få med motstemmene, etter at Treholt bestemte seg for å medvirke. Det har vært et premiss fra første stund, fordi det er mange som eier denne historien. Det var vi tydelige med både Treholt og PST om, sier produsenten, som har lang erfaring fra dokumentarsjangeren, blant annet gjennom «Estonia» og «Gåten Orderud».
Hun fortsetter:
– Det er klart det har vært utfordrende for Treholt som hovedperson – å ikke ha regi på serien, men å legge livshistorien sin i våre hender. Han er naturlig nok uenig i mange av påstandene fra de andre kildene, og det var han opptatt av at skulle komme eksplisitt frem i serien, sier Rolland.
Under forprosjektet i 2019 reiser Monster til Russland ved flere anledninger for å treffe Treholt. Etter at han gikk med på å bidra til serien, fikk de også, på Treholts vegene, søkt om tilgang beslaget politiet i sin tid gjorde.
– Å få tilgang til beslaget og flere upubliserte dokumenter av PST, fra både observasjons- og straffesaken, var en gullgruve. Men det har vært en kjempejobb å strukturere stoffet, fordi vi har fått så mye. Bare opptakene fra 50 dager i retten var en fulltidsjobb å gjennomgå.
Annonse
Agentene
«Rikets sikkerhet» byr også på møter med flere FBI og KGB-agenter som hadde sentrale roller i saken. Rolland forteller at samarbeidet med PST har vært avgjørende for at såpass mange førstehåndskilder kunne medvirke. Likevel har produksjonsselskapet måttet finne frem til agentene på egen hånd.
– Når vi skulle finne FBI-agentene, jobbet vi via en kilde i NRK, og nøstet oss videre via internett. Det var vanskelig å dra til USA på grunn av korona, så forarbeidet med agentene foregikk på Teams. Men når det var tid for å filme fikk vi heldigvis unntak for å reise. KGB-agenten kom vi derimot i kontakt med på en av reisene til Russland, forklarer Rolland.
Hun legger til at tillitsforholdet mellom kildene og produksjonen har vært en topprioritet under prosjektets gang.
– Kildene har vært veldig rause og åpne, og det har vi også. Vi har prøvd å unngå skjulte agendaer, men det blir alltid spenninger når man har med konfliktstoff å gjøre. Det er tøft av dem å skulle fortelle det de selv opplever, og i tillegg måtte tåle at andre ser det fra et annet ståsted.
Vil ikke gå etter mytene
Rolland avslører at serien presenterer nye perspektiver, dokumenter og lydklipp. Men til tross for at historien om Treholt har blitt fortalt mange ganger tidligere, har Monster vært opptatt av å fortelle den med utgangspunkt i at publikum ikke vet noe fra før.
– Uansett hva man tenker eller vet, er det mye som ikke bør bli tatt for gitt. I tillegg er det en helt ny generasjon blant publikum som ikke vokste opp med saken, og som trenger forklaringer for å forstå hva som skjedde. Å ikke fremstille historien så sort/hvitt, og ikke gå etter mytene, har vært en arbeidstese for oss, sier Rolland.
Produsenten understreker også at innsikten serien gir i etterretnings- og spion-spillet, er like verdifull i dag som for 40 år siden.
– Det som er så spennende er at vi er nabo med Russland, men likevel er det så lite nysgjerrighet fra vår side. Spionasje-begrepet hører for mange til på 70- og 80-tallet, men det er jo like aktuelt i dag da forholdet mellom øst og vest igjen blir kjøligere, avslutter Rolland.