Sven Egil Omdal er langt fra imponert over Nettavisens journalistikk på sakslistene i Oslo tingrett. Foto: Martin Huseby Jensen
Sven Egil Omdal slakter Nettavisen
«Den debatten vi derfor virkelig må tørre å ta, er den om hva i huleste Nettavisen driver med.» Nettavisen slår tilbake ved å hevde at Omdal jukser.
I forrige uke publiserte Nettavisen artikkelen «Oslo tingrett med flere utenlandske og norske navn» hvor det i ingressen slås fast at det «Fortsatt flest med utenlandsk navn som var tiltalt i Oslo tingrett i forrige uke».
Sven Egil Omdal tar tak i denne artikkelen i en Fripenn-kommentar i Stavanger Aftenblad. Han skriver at når utlendingene tross alt er flere enn oss, så vil de ha fordeler. Som når de stikker av med alle medaljene i et mesterskap, eller ulemper som at det også er nominelt flere kriminelle med utenlandsk bakgrunn.
“Noen av disse henlegger sin kriminalitet til kardemommelovens hjemland, og da blir vi ordentlig forskrekket - enten vi er politiinspektører i Haugesund eller journalister i den fôringsmaskinen for fordommer som går under navnet Nettavisen”, skriver Omdal.
Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen tar til motmæle og betegner Omdals kommentar som preget av slurv og juks.
“Det kommer alltid en eller annen Omdal-type og slenger en stinkbombe inn i rommet slik at alle må forlate lokalet”, skriver Stephansen i et tilsvar i Stavanger Aftenblad og på Mediedebatt.no: “Omdals hersketeknikker”.
- Tendensiøs statistikk
Omdal mener Nettavisens redaksjon har latt seg begeistre over politiinspektør Thomas Utne Pettersen i Sør-Vest politidistrikt i Haugesunds avis.
“Alternativt kunne de lyttet til de som allerede hadde plukket i stykker den tendensiøse statistikkbruken hans, men da ville de ikke vært Nettavisen.” Omdal viser til Dagsavisens Aslak Borgersrud som kaller det et bunnivå i norsk journalistikk.
“Resultatet er en stor løgn. Nettavisen fronter den som en livsviktig sannhet”, skriver Borgersrud.
Dette svarte Stephansen i Nettavisen på i en kommentar hvor han refererte til Borgersruds holdning som svenskesyke.
“Det er ingen problemer å innrømme at en artikkel med tall fra en eller to uker er altfor spinkelt til å si noe om kriminalstatistikk dersom den sto alene. Det gjør den ikke”, skriver nyhetsredaktøren og forklarer at den er en del av en serie artikler.
Omstridte fakta
Omdal mener at påstanden om faktabruken i artikkelen svekkes da Nettavisen et døgn senere måtte erkjenne at de hadde operert med feil tall.
“Det er slikt som skjer når journalistene jager tilfeldigheter på jakt etter noe som kan forsterke våre fordommer. Den debatten vi derfor virkelig må tørre å ta, er den om hva i huleste Nettavisen driver med”, skriver Omdal i sin kommentar.