Foto: Nordiske Mediedager/Flickr.com

Uredd på Syria-oppdrag

BERGEN (Journalisten): TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen må håndtere mange risikoelementer når han er på oppdrag i det krigsherjede landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utenriksreporter Pål T. Jørgensen i TV 2 har vært i Syria flere ganger siden borgerkrigen startet i 2011. Sist gang var han der nå i vinter. At han kan dekke konflikten fra innsiden av landet, er mye på grunn av hans tillitsforhold til fikseren.

- Hvis du ikke har en god fikser eller god sjåfør som du kan stole 100 prosent på, så bør du ikke dra inn i Syria. Jeg har en fikser som kaller meg bror. Han er jeg helt trygg på, sa Jørgensen da han ble intervjuet av Anders Giæver og Frithjof Jacobsen under Nordiske Mediedager fredag.

Tar gisler

I fjor henrettet IS den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Fra scenen ble det fortalt om trusselbildet mot journalister på begge sider av grensen mellom Syria og Tyrkia. Falske fiksere opparbeider seg tillit til journalister for så å selge dem som gisler til ulike opprørsgrupper i Syria.

- Gruppene tar gisler, som selges fra den ene gruppen til den andre. Så ender de opp hos IS, sa Jørgensen fra scenen.

Til Journalisten vil reporteren ikke utdype hvordan han arbeider for å være i en trygg situasjon på Syria-reiser. Men han sier at han over mange år har opparbeidet seg kontakter som han snakker med. I tillegg til fikser har Jørgensen flere sjåfører og livvakter med på Syria-reiser.

- Det har også kommet advarsel om at de har vært på jakt etter skandinaviske journalister, sier Jørgensen til Journalisten.

- Hvor viktig er det å være i Syria?

- Det er viktig. Det er den største tragedien i vår tid, og som er jævlig og grotesk.

Han avviser at han er redd på turene.

- Da hadde jeg ikke reist.

Fra scenen fortalte han om en reise til Aleppo i 2013 der en firehjulstrekker kom kjørende opp til fotograf Pål Schaathun mens han filmet på åpen gate. Jørgensen var lenger ned i gaten.

- Så kommer de ut og går opp til fotografen og sier de har noe de må filme. Han sier nei. Vi forstod det var gangstere som vil ha gisler, så vi kjørte unna. Da kjørte sjåføren oss til frontlinja rett og slett. Så stoppet han ved et hus, der det tøyt ut FSA-soldater (motstandsgruppen Frie Syriske armeen, journ. anm.). Så ble det en krangel. Så var det over.

Ansvar

Under sesjonen på scenen ble det også snakket om arbeidsgivers ansvar for journalister som reiser. TV 2s redaksjonssjef for utenriks sier hun må stole på undersøkelsene reporterne gjør.

- Det er viktig at reporterne stoler på sine folk. Men du kan aldri vite. Jeg må stole på den vurderingen journalisten gjør, sa Aslaug C. Henriksen.

Hun mener også mediene har ansvar overfor frilansere når det blir kjøpt inn stoff.

- Det kan være fristende når du får telefon fra noen som er et farlig sted. Men det er vitkig vi har klare avtaler med frilansere. Jeg sa nylig nei til en frilanser som ville reise inn i et område hvor jeg ikke vil sende mine journalister. Der må vi være strenge.

Powered by Labrador CMS