NRK legger om distriktssendingene sine fra én daglig 15 minutters sending, til tre korte sendinger. Bildet viser NRK Marienlyst i Oslo. Arkivfoto.

35 klager til Kringkastingsrådet på NRKs nye distriktssendinger

Stadig flere ytrer seg kritisk til de korte regionale nyhetssendingene. Saken blir trolig tema på møte i Kringkastingsrådet i mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Uakseptabel er den latterlige reduksjonen av sendetid av lokale nyheter på NRK! Dette blir min sak i Kringkastingsrådet. Mulig jeg har forgjeves håp, men kamp skal det bli!

Det skrev Trude Drevland, som er tidligere Bergens-ordfører og ferskt medlem av Kringkastingsrådet på sin Facebook-side torsdag. Hun oppfordret folk til å klage til rådet.

– Jeg sitter ikke og teller, men jeg har fått tusenvis av meldinger fra folk. Det dette viser er at folk har et eierskap til NRK. Dette eierskapet behøver ikke å vare lenge, med alle de andre lokale nyhetstilbudene som fins, sier hun til Bergensavisen (krever betaling).

Drevland er bare en av stadig flere som reagerer på at NRK nylig har lagt om sine nyhetssendinger fra distriktskontorene. Tidligere var sendingene på til mellom 23 og 18 minutter fordelt på to bolker, mens de nå er på 4 minutter minutter fordelt på tre bolker.

Tapt kamp

Kommentator Vigdis M. Bendiktsen i Nordlys var tidligere i uken ute med en kritikk under tittelen «Ynkelig tilbud fra NRK». På Dagsnytt 18 torsdag kveld svarte hun slik på spørsmål om hva som er galt med sendingene:

– Det skjønner alle som har sett på sendingene. Når sendingen er over sitter du tilbake med flere spørsmål enn svar - hvis du i det hele tatt har fått med deg innholdet i de minimale bulletinene.

Distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen forsvarte omleggingen med at NRK har sett seerne flytte seg til senere på kvelden, og at det derfor er lurt å ha en oppdatering før de nasjonale sendingene klokken 21 og 23.

– Vi ser og at publikum beveger seg fra lineær tv til internett. Der er vi nødt til å levere bedre, sa Johnsen.

Fredag skriver kulturredaktør Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende at han mener NRK-ledelsen har sviktet i begrunnelsen for omleggingen, og fremhever at NRK er folkets eget mediehus. Han tolker kritikken som en økt frykt i distriktene for at de skal miste definisjonsmakt.

Samtidig etterlyser han mer fakta i debatten. Han viser til bakgrunnstall som viser at nesten halvparten av seerne på nyhetssendingene er over 60 år, og at bare 65.000 seere er under 50 år, og konkluderer med at en kamp om mer tid på tv er en fåfengt kampsak.

– Den beste tilnærmingen til NRKs ommøblering er å heie på distriktskontorene, slik at de sikres større ressurser til å drive gravende og grundig jakt på eksklusive nyhetssaker, skriver Berjkestrand.

Saken blir også et tema i Stortinget. Det sørger Senterpartiet for. Kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen har stilt et spørretimespørsmål til kulturministeren om hun mener omleggingen ivaretar NRKs allmennkringkastingsoppdrag. Senterparti-politikeren sier til Journalisten at hun mener statsråden og Stortinget som vedtar NRK-plakaten har et ansvar i saken.

– Dette går konkret på nyhetsformidlingen i distriktene og fra distriktene til det nasjonale planet. Det er mange punkter i NRK-plakaten som angår dette og som tilsier at det er noe vi bør være opptatt av, sier Sem-Jacobsen, som frykter at omleggingen er et ledd i en fremtidig nedbemanning av distriktskontorene.

– Jeg er sikker på at dette er et grep som har med kostnader å gjøre, som igjen er noe som er regjeringens anvar gjennom tildelingen av lisensen.

Sem-Jacobsen sier hun håper NRK tar signalene til seg og at de snur i saken og øker antall minutter i TV-nyhetssendingene fra distriktene igjen.

Klaget inn til sentrale parter

Også internt i NRK har reaksjonene vært sterke mot omleggingen. Men der handler det mer om turnus. Allerede i fjor sommer omtalte Journalisten konflikten mellom journalistene i NRKs Journalistlag (NRKJ) og arbeidsgiveren. Denne konflikten har gått videre inn for de sentrale partene Norsk Journalistlag (NJ) og arbeidsgiverforeningen Spekter, som NRK er medlem av.

– Det er uro i redaksjonene over hele landet. Det skyldes manglende involvering fordi NRK valgte å ikke drøfte denne saken med de tillitsvalgte før beslutningen ble tatt. Det er både uklokt og i strid med hovedavtalen. Derfor har også NJs ledelse vedtatt å klage denne prosessen inn for NRKs arbeidsgiverorganisasjon Spekter. Denne beslutningen må NRKs ledelse svare for alene. Vi som tillitsvalgte ble ikke involvert i denne beslutningsprosessen, selv om dette har fått betydning for både arbeidstider og arbeidsforhold. Vi mener i denne saken som alle andre at resultatet ville blitt bedre og uroen mindre ved at tillitsvalgte hadde blitt tatt med på råd i forkant, sier NRKJs leder Richard Aune til Journalisten.

Les også: NRKJ beskylder NRK for nytt brudd på hovedavtalen

Powered by Labrador CMS