Sjefredaktør Marit Ulriksen eier aksjer i selskapene Freyr og Sjonfjellet Vindpark Holding, men ser ikke på det som problematisk.

Rana Blad

Avisas redaktør eier aksjer i lokal storsatsing

– Kan helt åpenbart være problematisk, sier redaktørtopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selskapet Freyr Battery står bak planer om en «gigafabrikk» i Rana i Nordland, og er nødvendigvis ofte dekket i lokalavisa Rana Blad:

Freyr Batteri er hittil tagget i 221 artikler i avisa, viser et artikkelsøk. Avisa har blant annet omtalt at selskapet forespeiler flere hundre arbeidsplasser i Mo i Rana-området.

Samtidig eier avisas sjefredaktør Marit Ulriksen aksjer i selskapet: Ulriksen kjøpte i sin tid 44 Freyr-aksjer for 5000 kroner, bekrefter hun selv overfor Helgelands Blad.

– Mikroskopiske eierposter

Prisen for aksjene kaller Ulriksen «nærmest en symbolsk sum». I dag er Freyr-aksjene verdt 3400 kroner, ifølge redaktøren selv.

Ulriksen besitter også 250 aksjer i selskapet Sjonfjellet Vindpark Holding AS, som i 2021 ble skilt ut av Freyr. Disse er per nå verdt 0 kroner, opplyser hun til avisa. Ulriksen er på 3315.-plass på lista over selskapets største eiere.

Vindkraftutbygging på Sjonfjellet er et annet mye omtalt prosjekt i Rana kommune.

– Utover disse mikroskopiske eierpostene, eier jeg ikke aksjer og jeg driver ikke med aksjehandel. Jeg kan ikke se at dette eierskapet er problematisk verken for meg som redaktør, eller for redaksjonen. Verdien av disse aksjene er av en slik størrelse at det selvsagt ikke påvirker hvordan vi dekker Sjonfjellet Vindpark og Freyr, uttaler Ulriksen til Helgelands Blad.

Hun siteres også på at «det finnes ikke lovregler eller etiske regler som forbyr redaktører eller journalister å eie aksjer».

Kan berøres av VVP

Det presseetiske regelverket nedfelt i Vær varsom-plakaten (VVP) forbyr ikke pressefolk å eie aksjer, men inneholder blant annet et punkt om å «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Et annet punkt ber journalister og redaktører om å vise åpenhet om bakenforliggende forhold «som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet».

Reidun Kjelling Nybø.

Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener situasjonen i Rana Blad kan være problematisk.

Hun påpeker overfor Journalisten at flere mediehus, blant annet VG og E24, holder seg med klare regler om at journalister og redaktører som hovedregel ikke har adgang til å eie aksjer eller verdipapirer, utover å spare i fond.

Årsaken er å unngå bindinger og dobbeltroller, i tråd med særlig punkt 2.2 i VVP, sier Nybø.

– Så kan det være sånn at den enkelte redaktør selv kan vite med sikkerhet at en binding som dette ikke påvirker avisas dekning. Marit Ulriksen kan vite med seg selv at dette ikke påvirker Rana Blads dekning av disse selskapene. Men dersom publikum kan få en mistanke om at det foreligger dobbeltroller og bindinger, har Ulriksen og avisa et problem uansett, sier Nybø til Journalisten.

– Kan være problematisk

Hun legger til:

– Det er publikum som avgjør om vi har troverdighet, vi kan ikke avgjøre det selv. Vi må bare jobbe for å opptre på en måte som skaper minst mulig mistanke.

Nybø sier at hun ikke kan slå fast om Ulriksens aksjeeierskap er brudd på Vær varsom-plakaten eller ikke:

– Men jeg kan iallfall si at dette helt åpenbart kan være problematisk, selv om det her ikke er snakk om store summer. Men det må være opp til Marit Ulriksen hvordan hun håndterer situasjonen.

Kan bli aktuelt å opplyse

Journalisten har spurt Ulriksen om det er aktuelt å opplyse om bindingen i Rana Blads artikler om Freyr.

– Ja, det kan være aktuelt. Også i framtida kan våre lesere være trygge på at det som omhandler disse selskapene redaksjonelt behandles og vurderes på akkurat samme måte som andre selskap, skriver Ulriksen i en sms.

Hun ønsker ikke å kommentere Nybøs uttalelser.

Powered by Labrador CMS