Journalist Anne Berit Anti i den samiskspråklige avisa Ávvir har jobbet med varslingssaken siden sommeren 2022.

Skup-prisen 2023:

Ávvir debuterer med Skup-rapport:
– Vil vise at små medier klarer å grave

Tette bånd og nære relasjoner har vært blant utfordringene i arbeidet med sakskomplekset «Kommunedirektøren som varslet på egen kommune».

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av fjoråret publiserte den samiskspråklige avisa Ávvir mellom 60 og 70 artikler om bråket som fulgte kommunedirektøren i Kautokeino sitt varsel på egen kommune.

Nå er artiklene innsendt som avisas første bidrag til Skup-prisen.

Sakskomplekset er det i hovedsak journalist Anne Berit Anti som står bak, med hjelp fra kollega Iselin Skum.

– Det var viktig for oss å sende inn vårt bidrag for å vise frem små avisers arbeid, og hvordan det er å jobbe med graveprosjekter i et bittelite samfunn, sier Anti til Journalisten.

Hun ble servert kommunedirektørens varslingssak sommeren 2022. I årsmeldingen i Kautokeino kommune offentliggjorde den nå avsatte kommunedirektøren Kent Valio at han hadde varslet på flere politikere for uakseptabel adferd, rolleblandinger og maktmisbruk.

Tidslinje og relasjonskart

Som journalist i et lite samfunn har det vært både vanskelig, spennende og givende å nærmest følge dramaet minutt for minutt, forteller Anti. Hun holder til på Ávvirs kontor i Tromsø, noe hun tror har vært en fordel i arbeidet med denne saken.

– Når jeg er i Kautokeino er jeg bare der på grunn av denne saken. Jeg tror folk har vist meg den tilliten delvis fordi jeg sitter i Tromsø. Da blir det ikke like nært.

Essensen i arbeidet har vært hardt kildearbeid, systematisering av informasjon i en tidslinje, og et relasjonskart.

– Mange av sakene er basert på hendelser jeg fikk høre om fra kildene, forteller Anti, og legger til at postlister hos kommunen og statsforvalteren ble flittig brukt for å finne dokumentasjon på kildenes tips.

Kommunens arkiv har også vært avgjørende for å finne saker som kunne ha gitt utspring til varslingssaken. I tillegg har tidslinjen bidratt til å synliggjøre sammenhenger, og relasjonskartet har synliggjort mulige motiver bak hendelsene.

– Under arbeidet med saken har det vært nødvendig å ta hensyn til at redaksjonen har slektskap, vennskap og forskjellige bånd til personer i kommunestyret. Slike utfordringer støter vi på hele tiden, og vi må generelt ta mange slike vurderinger.

– Stort ansvar

Å bli møtt med ubesvarte anrop og «ingen kommentar» har Anti stadig fått erfare under arbeidet med varslingssaken.

– Det har vært veldig frustrerende når folk ikke tar telefonen. Det må jo gå en viss tid før du faktisk kan skrive at vedkommende ikke vil kommentere. Det har vært veldig vanskelig i mange tilfeller.

Likevel har informasjonsbehovet veid tyngre enn de praktiske utfordringene.

– Det har hengt et stort ansvar på oss, selv om vi er en av de aller minste redaksjonene i Sápmi. Det ansvaret har vi tatt fordi vi mener befolkningen er tjent med å vite hva som rører seg bak lukkede dører på kommunehuset.

I år er det 52 prosjekter som kjemper om Skup-prisen. Anti forteller at målet ikke nødvendigvis er å vinne pris, men å vise at den lille avisa klarer å jobbe så intensivt med en sak.

– Vi vil vise at små medier klarer å grave, og at vi faktisk har tatt ansvaret for å formidle denne saken.

Powered by Labrador CMS