Feature:

Eva Rolland Korshamn i Monster har en rekke ny dokumentarserier på gang.

Økt etterspørsel etter «true crime» og dokumentarer sender Monster på journalistjakt

Sultent som et monster etter nye medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De siste årene har vi markert oss innenfor dokumentar- og faktasjangeren. Med økt dokumentarproduksjon ser vi også behovet for enda flere med journalistisk bakgrunn, sier daglig leder Eva Rolland Korshamn i Monster Entertainment.

– Vi opplever en veldig stor etterspørsel etter den type serier blant strømmetjenester, både nasjonale og internasjonale. Og vi produserer mye innenfor den sjangeren, sier Korshamn.

Nye serier er på trappene, og derfor er produksjonsbyrået på journalist-jakt.

Korshamn vil ikke si til Journalisten hvilke nye produksjoner som det jobbes med nå, men det er kjent at Monster lager oppfølgere til både «Baneheia - Kampen om sannheten» og «Estonia - funnet som endrer alt».

Legger listen høyt

Journalister som kommer til Monster kan først og fremst forberede seg på mange spennende arbeidsoppgaver, ifølge Korshamn.

– Vi har et veldig kreativt, hyggelig og faglig sterkt arbeidsmiljø som vi får mye tilbakemeldinger på at folk trives i. Og så må de forberede seg på at vi legger listen høyt for alt innhold vi leverer - vi er veldig opptatt av kvalitet i alle ledd av en produksjon.

Det gjelder ikke minst i arbeidet med dokumentar- og «true crime»-serier, som Monster etter hvert har fått mye erfaringer med.

– Den første erfaringen er at det stadig er en stor etterspørsel etter den sjangeren, og så må man jo være så ærlig å si at det er en krevende sjanger å produsere. Det er ofte enorme mengder med kildearbeid som man skal sette seg inn i, og ikke sjelden, i hvert fall hvis man jobber med krimdokumentarer, er det en mengde med rettsdokumenter som man skal forstå og lese seg opp på.

Slik Korshamn ser det gjør de ofte en «dobbel jobb» i arbeidet med denne typen dokumentarer. Redaksjonen fungerer i praksis som etterforskere, som leser seg opp på alle mulige dokumenter som saken rommer. Det er i seg selv en fulltidsjobb. Og så skal man produsere en tv-serie i tillegg.

– Det er en ganske omfattende og komplisert jobb, som krever et veldig stort kildenettverk og en ubetinget etterrettelighet i det arbeidet som utføres.

Relevante historier

På spørsmål om hvordan man lager en god «true crime»-serie, fastholder Korshamn at det ikke finnes noen fasit.

– Men noen stikkord: historien er nødt til å oppleves relevant for seerne - og at historien må være verdt å dele. Og så har vi et mål om å si noe nytt, gi seeren et nytt perspektiv på historien, sier hun.

– Og så kommer man ikke utenom grundig kildearbeid. Etisk høy bevissthet er superviktig. I tillegg til at man må gjøre en grundig vurdering av hva som skal presenteres og hvordan det skal gjøres. Kombinasjonen av god journalistikk og god visuell historiefortelling er det man alltid sikter etter.

Selv er Korshamn ikke nødvendigvis så glad i begrepet «true crime». Krimdokumentar eller faktaproduksjoner er vel så gode begrep, mener hun.

– Begrepet «true crime» er litt forslitt. Fordi det har blitt tolket som at man lager underholdning av andres ulykke punktum. Men slik er det virkelig ikke - vi gjør en seriøs vurdering om denne historien har noe i seg som gjør at den bør fortelles på nytt.

Powered by Labrador CMS