Den tidligere danske kokken Ulrich Larsen er en av hovedpersonene i Brennpunkt-dokumentaren.

– Brennpunkt-dokumentarserien «Muldvarpen» har en rekke etiske dilemmaer knyttet til metode

I en ny dokumentarserie ender en tidligere dansk kokk opp med å avsløre våpenhandel med Nord-Korea.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En uføretrygdet kokk, en dømt kokainlanger, en spansk aristokrat og planer om en underjordisk våpenfabrikk bygd med hjelp fra Nord-Korea.

Det er noen av de bisarre ingrediensene i Mads Brüggers dokumentar «Muldvarpen».

I dokumentaren i tre deler følger man den tidligere kokken Ulrich Larsen, som velger å infiltrere en dansk-nordkoreansk vennskapsforening. Her stiger han i gradene og blir med på turer til Nord-Korea, der han filmer med skjult kamera i samarbeid med Brügger.

Våpenfabrikk i Uganda

Elleve år senere er dansken viklet inn i hemmelige våpenhandler og narkotikavirksomhet. Det framgår blant annet at det skal bygges en underjordisk våpenfabrikk i Uganda, noe som ville vært et eklatant brudd på FNs våpenembargo mot Nord-Korea.

Nord-Koreas ambassade i Sverige spiller en viktig rolle i hendelsesforløpet, og det svenske utenriksdepartementet vil nå undersøke nærmere opplysningene som kommer fram i dokumentaren.

Tidligere leder i etterretningstjenesten, Ola Kaldager, er imponert over det dansken har fått til.

Tidligere leder i etterretningstjenesten, Ola Kaldager, har sett hele dokumentaren. Han mener det er bra at folk får se hvordan fattige tredjeland blir utnyttet.

– Det er bra at folk nå får se hvordan slik handel med våpen og narkotika foregår, sier han til NRK.

– Beste jeg har sett

Kaldager, som selv har erfaring med å styre risikofylte operasjoner i land som Irak, Syria og Sudan, er imponert over det den danske kokken har fått til.

– Som etterretningsoperasjon er dette noe av det beste jeg har sett. Gjennomføringen og resultatet er helt utrolig.

Han mener det de har gjort har hatt svært høy risiko.

– Hvis Nord-Korea hadde forstått hva de holdt på med, ville de ha blitt drept. Nå vil derimot publisering fungere som en livsforsikring for dem, sier Kaldager.

Etiske dilemmaer

NRK har gått sammen med tre andre allmennkringkastere – danske DR, svenske SVT og britiske BBC - om dette dokumentarprosjektet – som er initiert og drevet fram av to private tv-produksjonselskaper; norske Piraya og danske Wingman, skriver NRK i en pressemelding.

– Brennpunkt-dokumentarserien «Muldvarpen» har en rekke etiske dilemmaer knyttet til metode, dokumentasjon og sikkerhet for de involverte. Likevel er det samfunnsinteressen i det som belyses og avsløres, som veier tyngst, sier programredaktør Frank Gander ifølge pressemeldingen fra NRK.

Frank Gander, programredaktør i NRK.

– Bruk av skjult kamera og skjult identitet for å lage journalistikk er omstridt. Som et utgangspunkt skal samfunnet vite hvem vi er, og at vi arbeider journalistisk når vi er ute på jobb. Samtidig åpner de etiske retningslinjene våre for at skjulte metoder kan brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. Det mener NRK er tilfellet i denne saken, sier Gander.

Dokumentarserien ble vist på NRK søndag kveld og er også tilgjengelig på nett.

Powered by Labrador CMS