Kong Charles og prinsesse Anne under en prosesjon med kisten til dronning Elizabeth 14. september. Da begravelsen ble holdt fem dager senere, var det med stram regi fra kongehuset og BBC.

NRK bekrefter: Brøt reglene fra det britiske kongehuset da dronning Elizabeth ble begravet

– Gammeldagse regler, sier programredaktør Espen Olsen Langfeldt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kong Charles var tydelig berørt da tusener sang med i «God save the King» under begravelsen av moren sin mandag 19. september.

Da dette ble synlig hos NRK, brøt allmennkringkasteren med vilje svært omfattende regler fra det britiske kongehuset og BBC.

– Ja, vi synes dette var fryktelig detaljert. Vi gjør selvstendige, etiske vurderinger. Vi hadde videoklipp av kong Charles, da han viste følelser. Vi valgte å publisere dem, fordi vi mente det var riktig, sier programredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

NRKs bilder brøt med forutsetningene fra kongehuset og BBC: «No members of the extended Royal Family may be included showing visible signs of distress», het det fra kongehuset og BBC: Ingen fra kongefamilien skulle være synlige i emosjonelt berørt tilstand.

– Disse reglene er fra en forgangen tid. De er gammeldagse. NRK må gjøre sine egne vurderinger av bildene opp mot en moderne medievirkelighet, sier NRK-redaktøren.

TV 2 vil ha gjennomgang

TV 2 nærmest lover oppvask etter at Journalisten spør om restriksjonene.

Nyhetssjef Fredrik Kirkevold.

– Vi har aldri før opplevd så detaljerte restriksjoner om bildebruken, sier nyhetssjef Fredrik Kirkevold i TV 2.

– Vi må ha en skikkelig diskusjon om dette, og vil løfte problemstillingen. Kongehuset tar jo forbehold om senere å kunne merke klipp for «no reuse ever». Det er svært problematisk, og et presseetisk og juridisk spørsmål vi ikke helt har landet på, sier Kirkevold.

Planlagt i 50 år

Dronning Elizabeth IIs begravelse har vært under planlegging siden 1970-tallet under kodenavnet «London Bridge is down». Ingen ting var overlatt til tilfeldighetene da 96-åringen gikk i jorden.

Det britiske kongehuset utarbeidet retningslinjer formidlet gjennom BBC, som produserte bildene via Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Gjennom et såkalt dopesheet over flere sider hadde kongehuset en rekke krav, som gjør at kongehuset fremstår som eier og redaktør av innholdet.

Kravene kom i forkant, men ble også redigert underveis i løpet av dagen. Man skulle ikke vise følelser, folk som tørker tårer eller nesen. I tillegg er det en rekke restriksjoner: Bildene fra kisten som blir senket skal aldri gjenbrukes.

Kongehuset tar også forbehold om at de kan komme med fremtidige restriksjoner av bildene. Bildene kan ikke brukes i andre sammenhenger, det kan ikke kobles til reklame eller sponsing. Og så videre.

Fjerner ikke klipp

– Vi mener det er dypt problematisk at et kongehus setter slike redaksjonelle restriksjoner for et til de grader offisielt arrangement som dronningens begravelse var, sier nyhetssjef Kirkevold i TV 2.

– Fire milliarder mennesker verden over så dette direkte. Det finnes knapt et mer relevant eksempel for at hensynet til publikum må veie tyngre enn kongehusets ønsker for hva som skal vises og ikke.

Kanalen vil ikke rette seg, forteller nyhetssjefen.

– Per nå kommer vi ikke til å fjerne noen klipp fra våre plattformer. Vi vurderer nå hva vi skal gjøre med disse inngripende restriksjonene som har kommet i etterkant, sier Kirkevold.

– Fra en svunnen tid

Også i Norge kan pårørende eller familie ha restriksjoner på bildebruk når vi overfører fra en bisettelse. Da føyer vi oss i stor grad, de eier jo stunden. Detaljnivået er litt mer spesielt i dette tilfellet, ja, medgir NRKs Espen Olsen Langfeldt.

Programredaktør Espen Olsen Langfeldt.

Svaret hans om NRKs valg er enkelt: NRK gjorde sine egne vurderinger.

– Så dere skjeler til retningslinjene fra Kongehuset og BBC med ett øye, og til egne retningslinjer med et annet?

– Ja, vi er nødt til det. Det er ikke EBU eller BBC som redigerer NRK, sier Langfeldt.

Han er forberedt på mulige diskusjoner om bruken.

– Umulig å forhindre

– Kongehuset har bestemt at de kan bestemme over fremtidig bruk, ved å skrive «The Palace may flag sensitive clips for no reuse ever»?

– Det har de foreløpig ikke gjort overfor oss. Vi må ha en selvstendig vurdering hvis vi mener det er riktig å bruke, og må i så fall ta en diskusjon med det britiske kongehuset.

– «No reuse ever outside the livestream of the lowering of the coffin beginning with the Committal and ending when the coffin has been completely lowered into the vault.» Dere kan aldri igjen vise kisten senkes?

– Svaret er det samme. Det er vår vurdering om det er en god grunn til å bruke det igjen, sier Langfeldt.

Han mener det britiske kongehuset ikke forholder seg til en ny medievirkelighet.

– Det er så å si umulig å forhindre publisering og gjenbruk i dag. Reglene er for en forgangen tid.

Journalisten har sendt spørsmål om saken til BBC, hittil uten svar.

Powered by Labrador CMS