De fleste politiangrepene på pressefolk har skjedd i Minneapolis. Det var i denne byen demonstrasjonene startet, etter at George Floyd døde etter hardhendt behandling fra politiet forrige mandag.
Foto: David Guralnick / The Detroit News / AP / NTB scanpix
Over 100 politiangrep på pressefolk i USA
Fotojournalist ble blind på ett øye.
Amerikansk politi har brukt både tåregass, gummikuler og pepperspray mot journalister som dekker demonstrasjonene og uroen i USA. Over 100 angrep er registrert.
Det viser en kartlegging forskningssenteret Niemanlab ved Harvard-universitetet har gjennomført.
Omfanget bekreftes av den nettbaserte gravegruppa Bellingcat, som mandag kveld hadde dokumentert 101 politiangrep på journalister.
Det siste angrepet skjedde utenfor Det hvite hus i Washington søndag kveld, da politiet skjøt tåregass mot journalister som var til stede for å dekke demonstrasjonene mot politivold og rasisme.
Flest i Minneapolis
Ifølge Niemanlab har det vært flest politiangrep på journalister i Minneapolis, der bølgen av protester startet etter at afroamerikanske George Floyd døde etter en hardhendt pågripelse.
Søndag ble et kamerateam fra nyhetsbyrået Reuters beskutt med gummikuler i byen. Fredag ble et team med journalister fra CNN pågrepet i den samme byen. Hendelsen ble overført direkte på TV.
Fotojournalisten Linda Tirado sier hun har mistet synet permanent på venstre øye etter at hun ble truffet av en gummikule lørdag.
VG-journalist i skuddlinjen
Også nordiske journalister har fått merke politiets hardhendte metoder på kroppen. Lørdag ble VG-journalisten Thomas Nilsson og Nina Svaneberg fra svenske Expressen beskutt med gummikuler og tåregass i byen. Svaneberg ble truffet av en gummikule i låret, og da de søkte dekning på den andre siden av gaten, ble Nilsson siktet på med laserlys, ifølge VG-journalisten selv.
Journalister har også blitt angrepet i Louisville og i New York.
Komiteen til den prestisjetunge Pulitzerprisen, som deles ut til journalister, fordømmer angrepene.
«Det er avgjørende at journalister er trygge når de utfører sin kritiske rolle, beskyttet av grunnlovens første tillegg, i å dokumentere offentlige hendelser i en tid preget av dype splittelser og allmenn spenning,» sier komiteen.
Pulitzerprisen oppfordrer myndighetene til å holde ansvarlig de som står bak angrepene og fengslingene.
Journalister er også blitt angrepet av demonstranter i flere amerikanske byer og i Atlanta ble vinduene til CNNs hovedkvarter knust.