Det er kun ett kull med journalistikkstudenter igjen på Nord universitet i Bodø. Nå er planen at et nytt kull skal starte på skolen i 2020. Foto: Nord universitet

Bodø vil starte opp ny bachelor i journalistikk fra høsten 2020

Vil ha mer praksis i lokale redaksjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal anstrenge oss til det ytterste for å utdanne kvalifiserte journalister, både til Nord-Norge og resten av landet, sier Bengt Morten Engan, studieprogramansvarlig for journalistikk ved Nord universitet.

De to siste årene har det ikke vært opptak til journalistutdanningen i Bodø. Selv om den foreløpig kun har vært lagt på is, har det sett mørkt ut for grunnutdanningen for journalister i Nord-Norge.

Nå kan Engan derimot presentere nyheten om at bacheloren i journalistikk er planlagt å komme tilbake høsten 2020.

– Vi vil i studieplanen styrke den praktiske siden av journalistutdanningen. Det gjør vi etter innspillene vi har fått fra bransjen, sier han.

Bengt Engan er studieprogramansvarlig for journalistikk ved Nord universitet. Foto: Fritz Brevik / Nord universitet

Tettere samarbeid med bransjen

Bacheloren vil neste år komme i en ny drakt og studiet skal nå ha enda tettere samarbeid med redaksjoner, i tillegg til en ny studieplan med mer praksis i lokale redaksjoner.

– Studentene skal komme i kontakt med redaksjoner flere ganger før de skal ut i langpraksis, sier Engan.

Akkurat nå er Nord universitet én uke unna å søke om reakkreditering av bacheloren i journalistikk. Hvis alt går som planlagt vil både bachelor og master bli godkjent i november.

– Vi er også i innspurten med å utforme masterutdanningen. Det stoppet opp i februar fordi vi ikke hadde fått tilsatt tilstrekkelig nok kompetanse i kommunikasjonsfaget, sier han.

Masterutdanningen har også gått gjennom noen endringer, men skal fortsatt være en master hvor det blir undervist i både kommunikasjon og journalistikk. Det første året vil studentene gå sammen, mens de det andre året vil kunne spesialisere seg i én av delene.

Geir Arne Glad, redaktør i Helgelendingen, har utfordringer med å rekruttere nye journalister. Foto: Eskil Wie Furunes

Fryktet manglende rekruttering

Flere redaktører i Nord-Norge har fryktet de fremtidige konsekvensene av manglende journalistutdanning, spesielt med tanke på rekruttering. Mange av journalistene som jobber i nordnorske medier kommer nettopp fra utdanningen i Bodø.

I sommer snakket Journalisten med flere redaktører om problemstillingen. Geir Arne Glad, redaktør i Helgelendingen, var da svært opptatt av at Nord-Norge må opprettholde en utdanning i journalistikk.

– Den største utfordringen vi har som lokalavis er å rekruttere kompetent arbeidskraft. Vi ser at det er vanskeligere og vanskeligere å få tak i folk, sa han til Journalisten.

Glad var selv i kontakt med Nord universitet før sommeren og forpliktet seg til å ta imot studenter som praktikanter. Han tror også alt ligger til rette for utdanningen, spesielt nå som det ikke ropes like høyt om mediekrise.

– Forutsetningen for å få opp journalistutdanningen er mye bedre enn for tre-fire år siden. Jeg har tro på prosjektet i Bodø. Jeg håper inderlig at man lykkes. Vi som lokal mediebedrift skal bidra så langt vi har mulighet til, sa han.

Kun ett kull igjen på skolen

I dag er det kun sisteårsstudentene som er igjen på skolen i Bodø. Til våren blir underviserne stort sett alene når studentene drar ut i langpraksis i redaksjoner rundt omkring i landet.

– Det har vært mye mindre aktivitet enn vi har vært vant med og det er beklagelig. Men vi er underlagt noen regler og prinsipper om et minimum av førstegangssøkere, og det er årsaken til at vi ikke har hatt opptak de siste årene, sier Engan.

Aktiviteten ved Nord universitet har likevel vært høy det siste året med akkrediteringssøknader og flere forskningsprosjekter. Hvis alt går som planlagt vil aktiviteten bli enda høyere de neste årene.

Fremover vil det også komme flere utlysninger både for å hente inn kompetanse innen både journalistikk og kommunikasjon, hvor Nord universitet spesielt søker å hente inn folk med praktisk kompetanse fra redaksjoner.

I resten av landet har søkertallene til journalistikk fått en vekst og Engan håper optimismen fortsetter inn i det neste året.

– Vi har opplevd mye negativitet de siste årene. Det er viktig at redaksjonene får frem at det er lysere tider og at det er gode muligheter for å få seg jobb som journalist. Det er absolutt noe som media selv burde formidle tydeligere, sier han.

Powered by Labrador CMS