Eksadvokaten Odd Drevland i samtale med Bergens Tidende- journalist Kjersti Mjør på Fortellingens kraft-konferansen i Bergen.

Fortellingens kraft:

Kjendisadvokaten ble dømt til fengsel og gjennomgikk dyp krise: Derfor stilte han i BT-podkast

Odd Drevland bretter ut om livet til journalist Kjersti Mjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han var suksessfull i sitt yrke, gift med ordføreren i Bergen og bodde i villa i et av byens beste strøk. Så ble han straffedømt og preget norske overskrifter i lang tid.

I 2015 ble kjendisadvokaten Odd Drevland tiltalt for grovt økonomisk underslag av til sammen 2,9 millioner kroner fra tre forskjellige klienter.

Under Fortellingens kraft-konferansen i Bergen forteller Drevland om livet etter fallet i samtale med Bergens Tidende-journalist Kjersti Mjør, som nylig har laget en dokumentar-podkast med Drevland som hovedperson.

– Et helvete

Mange journalister har prøvd å få Drevland i tale gjennom årene uten hell. Flere år etter at han kom ut av fengselet, fikk han en telefon fra Mjør. Det var Bergens Tidende som først hadde avslørt Drevland, men han valgte likevel å takke ja til å bli intervjuet av henne.

– ­Hun gav meg et godt inntrykk. Det var fortsatt irriterende at en journalist tok kontakt, men jeg ønsket å skape en tillit og følte hun hadde røttene godt plassert, sier Drevland fra scenen.

Han hadde reflektert over egen situasjon over lang tid, og følte nå at han var klar for å fortelle sin egen versjon.

Resultatet ble en podkast på tre episoder. Her bretter Drevland ut sin fortelling om fallet, fengselsårene og livet etterpå. Han var utbrent og hadde mørke tanker, sier han i podkasten.

– ­Det var et helvete, og det startet også før fallet. Etter hvert handler det om å akseptere mitt eget selvbilde. Den mentale straffen følger meg hele tiden. At dette har jeg faktisk gjort. Det sliter jeg fortsatt med i dag, sier han.

At utfallet av samtalene skulle bli til en podkast, var også en av grunnene til at Drevland følte seg komfortabel nok til å bidra.

– Det at det var min egen stemme som skulle være historien, og ikke journalistens vri.

Omtaler selvmordsforsøk

I podkasten forteller Drevland at han holdt på å ta sitt eget liv ved å hoppe fra syvende etasje. Mjør sier fra scenen at hun vurderte nøye hva som skulle tas med i podkasten, men at det var nødvendig å ta med den episoden for å få lytterne til å forstå den helhetlige situasjonen Drevland var i.

– Vi tok ut noen få detaljer. Men dette er en serie om en psykisk uhelse over lang tid, så vi valgte å ta det med, sier Mjør og videre:

– Moralen er at uansett hvor høyt fallet er og hvor mørkt det er, så kan man reise seg igjen og få et bedre liv. Det er mer selvmordsforebyggende enn det motsatte.

Noe som balanserer de mørke aspektene ved Drevlands fortelling, er en hyppig bruk av humor i podkasten.

– Drevland er jo en morsom mann. Men det er kanskje Stockholm-syndromet som slår inn, sier Mjør leende, og Drevland tilføyer at humor var helt nødvendig for at han skulle klare å komme seg gjennom prosjektet.

Kunne trekke seg når som helst

Mjør ble tildelt Fortellerprisen på fjorårets Fortellingens kraft-konferanse. Hun har jobbet med fortellende journalistikk i 15 år, og er ansatt i podkast-avdelingen i Bergens Tidende.

Som mange andre nysgerrige journalister, hadde hun et ønske om å få Drevland i tale.

– Dette var en av de store sakene på Vestlandet. Han preget forsidene fra 2011-2015, men så ble det stille, sier hun.

Da hun skulle ta den første telefonen, forberedte hun seg godt, sier hun.

– Jeg forbereder de samtalene godt på forhånd, men det er tøft. Når jeg skal kontakte noen jeg virkelig vil snakke med som har opplevd noe traumatisk, så svelger jeg nok et par ganger før jeg tar opp telefonen, sier hun.

Bergens Tidende-journalist Kjersti Mjør.

I samtalen fra scenen kommer det frem at Mjør, i den første telefonsamtalen, hadde gitt Drevland muligheten til trekke intervjuet når som helst dersom han ønsket det.

– Dette handler om en dyp og privat eksistensiell krise. Jeg kunne ikke publisert den om han ikke kunne stå i det. Det er ikke min historie, sier hun.

Videre sier hun at selv om muligheten lå der, skjønte hun at det ikke ville bli aktuelt for Drevland å trekke seg.

– Det hadde heller ingen innvirkning på hvilke spørsmål jeg stilte. Da vi først kom oss til mikrofonen så var de første utfordringene over. Jeg følte jeg kunne stille ham spørsmål om alt, og at han prøvde så godt han kunne å svare ærlig og oppriktig, sier Mjør.

– Ikke en rettssal

Fra publikum får Mjør spørsmål om hun syns intervjuene med Drevland ikke ble kritiske nok. Det synes ikke Mjør, svarer hun.

– Nå hadde det blitt skrevet artikkel etter artikkel med kritikk. Han hadde gått gjennom et vanvittig fall, og jeg lurte på hva som egentlig hadde skjedd og hvordan han hadde opplevd det, sier hun, og tilføyer:

– Podkasten er ikke en rettssal, den historien har blitt dekket utallige ganger. Nå var det på tide å høre hans versjon.

Podkasten har nådd rundt 45.000 lyttere bak betalingsmur. Det er tall som Bergens Tidende er meget fornøyde med, sier Mjør.

Drevland har siden publiseringen blitt stoppet på gata flere ganger, og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, sier han.

– Folk har takket meg for å ha satt ord på opplevelsene mine. Det gjør inntrykk.

I dag ser han på intervjuopplevelsen som en renselsesprosess, uttaler han.

– Jeg har rakere rygg etter podkasten. I dag vil jeg si at jeg har fått et nytt og bedre liv. Jeg har en større ro og tror jeg er et bedre menneske enn jeg var den gangen livet raste sammen.

Powered by Labrador CMS