Aftenpostens Christina Pletten har tenkt å være godt forberedt når hun møter Steve Bannon på scenen under Nordiske Mediedager. Foto: Ingar Storfjell/NTB Scanpix

Hun skal intervjue Bannon i Bergen: – Naturlig å spørre om konsekvenser av retorikken og metodikken hans

Aftenpostens Christina Pletten vil stå klar med spissede spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er en drøy måned til Steve Bannon kommer til Bergen for å være et trekkplaster under Nordiske Mediedager (NMD).

Bannon er en omstridt type; hans tidligere roller omfatter redaktør for den sterkt høyreorienterte nettavisa Breitbart og tidligere valgkampsjef, senere «sjefsstrateg», for Donald Trump. I sin tid var Bannon medgrunnlegger av beryktede Cambridge Analytica.

For tiden engasjerer han seg i et forsøk på å forene populistiske krefter i Europa, med organisasjonen The Movement.

– Tar det han representerer på alvor

NMD-general Guri Heftye har overfor DN kalt Steve Bannon den «fremste eksponenten» for tidsånden som har gitt valgseier til Trump og vekst i høyrepopulismen.

– Vi mener at vi ved å intervjue ham ikke gir en tilslutning til hans politiske prosjekt, men tar det han representerer på alvor. Det er vår oppgave å stille kritiske spørsmål, sa Heftye til avisa.

Og den som skal håndtere Steve Bannon i manesjen og servere kritiske spørsmål i Bergen er Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten.

Når Journalisten får tak i Pletten på telefon fra New York, sitter hun og venter på at Mueller-rapporten skal legges fram. Men hun har rukket å tenke litt på det kommende storintervjuet også, og mer skal det bli:

– Dette synes jeg er veldig spennende. Så ser jeg selv, som mange har påpekt etter at dette ble kjent, at det blir en stor utfordring å gjøre dette på en måte som holder mål rent journalistisk, som jeg selv kan stå for og være fornøyd med. Den forberedelsen blir en prosess fram til mai, sier Pletten.

Spissede spørsmål

– Hvordan skal du sikre et sånt godt resultat?

– Min rolle her er jo å være journalist. Da er mitt utgangspunkt som alltid at publikum skal kunne gå derfra med kunnskap som er ny og nyttig.

– Ser du på det som ekstra utfordrende for deg at Bannon må kunne sies å være ekstremt medievant, og dreven i å få fram sitt budskap?

– Det tenker jeg at ikke er noe nytt. Alle politikere av en viss rang har årevis av erfaring med å snakke med journalister, og kan være vanskelige å intervjue. Nå er ikke Bannon politiker i tradisjonell forstand, men jeg tror sammenligningen gjelder. Som journalist handler det mye om å være godt forberedt, ha en plan, og stille spissede spørsmål inn mot det man forsøker å få fram.

– Vil ikke oppsummere Bannons budskap

Nordiske Mediedager har selv gitt intervjusesjonen navnet «Steve Bannon: Hva vil han?»

– Hva tenker du er essensen av budskapet hans?

– Jeg har ikke lyst til å oppsummere hva jeg mener han står for, men de fleste som har fulgt med på samfunnet de siste årene har vel en viss kjennskap til ham som person og hva han står for. I denne sammenhengen, et arrangement for mediebransjen, er metodikk vel så interessant som ideologi, og jeg tenker at hans rolle i Breitbart og Cambridge Analytica er relevant og spesielt interessant. Og å prøve å forstå hans metoder for kommunikasjon og spredning av budskap.

– Hva sier du til de som er kritiske til at NMD i det hele tatt inviterer og gir en «plattform» til Bannon?

– Jeg kan bare vise til det Guri Heftye sier, om at han er invitert til et intervju der han møter kritiske spørsmål. Mitt bidrag vil være å stille de kritiske spørsmålene.

Som journalist handler det mye om å være godt forberedt, ha en plan, og stille spissede spørsmål inn mot det man forsøker å få fram.

Christina Pletten

– Naturlig å spørre om konsekvenser av retorikken

– Tenker du at det kan være naturlig å spørre Bannon om høyreekstrem terror, som den som rammet New Zealand nylig, utført av en person som selv knyttet seg opp mot musliminvasjon- og sivilisasjonskrig-retorikken Bannon har ført?

– Det er naturlig å spørre om konsekvenser av både retorikken og metodikken Bannon tar i bruk. Også måten slikt innhold distribueres og spres burde være interessant for et mediepublikum å sette seg inn i. Der har det skjedd fryktelig mye de siste ti årene. Det har gått ekstremt fort, og jeg mener at vi i mediene ikke har fulgt godt nok med på omfanget og nedslagskraften til sosiale medier, og hvordan konspirasjonsteorier har fått økt påvirkning på samfunnet. Ikke før vi står opp til halsen i dette, har vi forstått effekten det har. Det tenker jeg blir et viktig spor i samtalen.

– Hva kan Bannon bidra med om det temaet, tenker du?

– Han har vært svært sentral i Breitbart, og sentral i situasjonen rundt Cambridge Analytica, så jeg tenker at han er en som forstår en del av det nye mediebildet.

– Viktig debatt om ytringer

– Hva tenker du om «no platforming»-debatten, som vel merkes mer i USA enn i Norge?

– Det er en interessant debatt, som jeg tenker strekker seg helt tilbake til Muhammed-karikaturstriden. Der så man konflikt mellom ytringsfriheten og ytringer noen mener ikke bør få noen plattform. Jeg tror dette er en løpende debatt vi bare må holde i gang. Vi kommer sannsynligvis aldri til å finne noen fasit, men det er egentlig en grunnleggende del av demokratiet at vi hele tiden har denne dialogen.

– Hvorfor har Bannon takket ja til å komme til NMD, tror du?

– Jeg aner ikke. Jeg kan ikke sette meg inn i hans hode.

Sier Christina Pletten, og runder av:

– Jeg kan bare gjøre mitt beste, så vil det sikkert være noen som ikke blir fornøyde. Forhåpentligvis blir de fleste fornøyd.

Bannon og Pletten møtes på scenen i Bergen en gang mellom 8. og 10. mai.

Powered by Labrador CMS