Forsvaret sender stadig ut henvendelser til norske aviser om lokale fjes som tjenestegjør i spesielle funksjoner.
Slik Journalisten fortalte om på mandag.
20 år gamle Mathilde Isabell Torsvik avtjener verneplikten sin på fregatten “Helge Ingstad” og siden hun kommer fra nedslagsfeltet til Helgelands Blad, valgte avisen å fortelle om dette.
Ifølge nyhetsredaktør Morten Hofstad fikk de tips om Torsvik fra lokale kilder og kontaktet henne selv og sendte spørsmål per epost og fikk til gjengjeld en ferdig artikkel skrevet av presse- og informasjonsoffiser Lars Magne Hovtun.
At Forsvaret sender ut tips og artikler til lokalaviser om personer i deres distrikt, er intet nytt.
Ville ikke publisert artikkel
For et par uker siden fikk også Bergens Tidende en slik henvendelse. Det vil si en ferdig sak. Ifølge reportasjeleder Helge O. Svela var det med a-sak, b-sak, faktaboks og flere bilder. I eposten fra presse- og informasjonsoffiser Hovtun står det at innholdet kunne benyttes fritt.
– I samtale med Hovtun sa presseoffiseren han ikke regnet med at Bergens Tidende ville publisere saken slik den ble presentert. Det hadde han helt rett i, men vi tar det som et tips, sier Svela.
Reportasjelederen sier at som andre redaksjoner tar BT imot alle tips, men at det er folk fra Hordaland på fregatten var ikke tilstrekkelig grunn til å publisere. Det ble ingen sak i regionavisen.
– Det er klart at vi ikke ville publisert en artikkel som var produsert av ansatte i forsvaret på redaksjonell plass, men kan være at Forsvaret, på linje med andre, har gode tips. Og det må vi gjøre en redaksjonell vurdering av.
Når kanskje ikke opp
Også Budstikka i Bærum har mottatt epost med tilbud om sak. Redaksjonssjef Lars-Erik Nygaard sier til Journalisten at artikkelen som ligger ved behandles som en pressemelding. Han opplever henvendelsen fra forsvaret som et tips fra noen som ønsker blest rundt sin sak.
– Vi underlegger den normal redaksjonell vurdering. Og så publiserer vi vanligvis ikke pressemeldinger. Selv om jeg ikke kan garantere for at så ikke har skjedd, så er det i hvert fall slik at vi ønsker at det ikke skal finne sted. Dersom vi mener innholdet i pressemeldingen er interessant, lager vi vår egen sak. Vi skal stille spørsmålene selv, sier Nygaard.
Henvendelsen fra Forsvaret er sendt over til en av journalistene og har så langt ikke nådd opp. Som andre pressemeldinger må det gjennom den journalistiske kvernen, sier redaksjonssjefen.
– At en lokal person befinner seg ett eller annet sted innebærer ikke nødvendigvis at det har nyhetens interesse.
Ba om intervju
I lokalavisen Ryfylke i Sauda hadde redaksjonen forsøkt å få fatt på Trygve André Huus. Også han tjenestegjør på “Helge Ingstad” og ifølge ansvarlig redaktør Linda Merethe Lie tok avisen kontakt med ham basert på tips fra nærmiljøet. Hun forklarer at for avisen passet det utmerket siden de ønsket å skrive en artikkel om ham i en serie om folk med utradisjonelle yrker.
Men som med Helgelands Blad måtte soldaten ha intervju klarert med overordnede. Etter en stund fikk avisen beskjed fra skipets presse- og informasjonsoffiserer at dersom det var ønsket, ville de sende redaksjonen en ferdig sak.
– Det takket vi ja til, sier Lie. – Det er ikke slik at vi tar inn alt ukritisk, men i denne saken hadde vi forsøkt over lengre tid å få ham i tale. Og så kommer det en ferdig skrevet artikkel fra Forsvaret.
Redaktøren forklarer at utover å lese korrektur ble det ikke redigert i artikkelen. Siden den handlet om mannens jobb og ikke inneholdt det Lie oppfatter som propaganda for Forsvaret, var det heller ingen grunn til la være å sette artikkelen på trykk.
– Dermed var det viktig at vi tidlig og tydelig fikk fram at det var Forsvaret som står bak artikkelen. Både i byline og i bildetekstene. Det tenkte vi var en grei måte å gjøre det på.
Fikk tilbud om artikke
Over forsiden og to artikkelsider inne i avisen forteller Brønnøysunds Avis om Marianne Saltnes som tjenestegjør på “Helge Ingstad”. Artikkelen er signert kapteinløytnant Fredrik Tandberg, Forsvaret.
Artikkelen kom ifølge sjefredaktør Matti Riesto i stand ved at Tandberg selv kontaktet redaksjonen og fortalte at han kunne sende avisen en artikkel om en lokal kvinne. Tilbake fikk offiseren spørsmål om han skulle ha betalt for dette. Nei, det skulle han ikke, for Tandberg var presseoffiser.
– Vi spurte om vi kunne snakke med jenta selv. Da fikk vi til svar at han allerede hadde snakket med henne, og at vi kunne få det tilsendt først, forteller redaktøren.
- Hvorfor valgte dere ikke å prate med jenta etter at artikkelen var levert?
- Der og da vurderte vi det som at artikkelen ga oss svar på de spørsmålene vi selv hadde til henne.
Riesto sier at det bare ble gjort små redigeringer i artikkelen og at den langt på vei står på trykk slik den ble levert. Redaksjonen gjennomførte selv et intervju med kvinnens mor, samt et intervju med den samme Tandberg om oppdraget.
– Vi opplever det som bra at de prøver hjelpe oss med innhold. Dette er grei bakgrunnsinfo, men ideelt skulle vi gjerne gjort intervjuet selv, sier han og forteller at det først og fremst er bilder Forsvaret tilbyr.