Mediefolk:
Hanna Torsdotter Husbø foran Media City Bergen.
Foto: Mats Vederhus
Koronaen ble Hannas vei inn i journalistikken
Da viruset kom til Norge mistet hun jobben innen merkevare og bærekraft. Nå er hun journalist.
Journalisten møter Hanna Torsdotter Husabø (33) i kantinen i Media City Bergen, hvor Bergens Tidende (BT) holder til. Her er hun en av avisens sommervikarer i år.
Hun forteller om tiden etter at hun mistet jobben som CSR- og brandansvarlig hos konsernet GC Rieber.
– Arbeidsmarkedet var ikke akkurat kjempebra, det var ikke så veldig mange stillinger ute. Og de stillingene som var ute var det veldig høy konkurranse om, forteller Husabø.
Hun søkte på forskjellige stillinger, men begynte å tenke tanken om at dette kanskje var tiden til å tenke litt nytt.
– Jeg er over tretti år, så jeg var liksom ikke helt klar til å kaste meg på en ny mastergrad. Det var ikke det at jeg ikke nødvendigvis hadde lyst til å studere, men jeg likte ikke tanken på å bruke flere år av livet mitt på en grad som kanskje ikke ville gi meg en jobb, forteller Husabø, som har mastergrad i kunsthistorie.
Tilfeldigvis dukket Nynorsk Avissenter opp på Finn.no da hun satt og så etter jobber. Det er en seks måneders praktisk rettet journalistutdanning.
– Det så gøy ut. Jeg har ikke noe å tape, tenkte jeg. «Jeg kommer sikkert ikke til å få plass fordi jeg er gammel, har gjort alt mulig annet og det er sikkert for seint».
Mye praksis
Hun søkte, og fortalte ikke om det til noen. Men til slutt fikk hun plass og begynte i januar i år.
– Jeg flyttet da til Førde, hvor senteret holder til. Jeg var der i fire måneder, og fikk praksis her i BT og videre sommervikariat. Jeg begynte i praksis i mai, men de første månedene jobbet vi i Firda, så det var egentlig praksis nesten fra første dag.
Det var mye praksisnært, men blandet med en god del kursopplegg og undervisning, forteller hun om opplæringen.
Fulgte Erna Solberg
For noen uker siden reiste hun ut på Sotra for å følge med da Erna Solberg skulle besøke branntomten og dem som hadde jobbet med en brann der.
– Da var jeg ute i felten og skulle skrive artikkel i bilen på veien, måtte intervjue folk, og det var masse som skjedde på en gang. Det var en spennende ting å få oppleve, en annerledes måte å jobbe på enn den klassiske «ring, avtal intervju, skriv ut intervjuet, rediger bilder».
I det siste har hun også jobbet mye med «Bergens beste», en kåring hvor BTs lesere stemmer frem sine favoritter blant byens restauranter, barer og butikker.
– Det er et ganske stort prosjekt som BT har gående gjennom sommeren. Det har også vært veldig gøy og en annerledes ting å få jobbe med.
Trives godt
Perioden i BT har vært veldig fin, forteller Husabø.
– Jeg har lært veldig mye på kort tid. Det jeg synes har vært veldig fint er hvordan man bare blir kastet ut i det: man får ganske mye tillit fra dag én. De stoler på at du fikser jobben, men står selvfølgelig alltid parat til å hjelpe. Hun som har vært min nærmeste leder har vært veldig fin å sparre med, men det er ikke slik at jeg har skygget en annen journalist for å bli lært opp.
Hun har blitt kastet ut i arbeidsoppgavene, og blitt bedt om å lage egne saker og gjøre egne intervjuer.
– Man er på en måte en vanlig journalist fra dag én.