Dag Idar Tryggestad, leder av redaksjonsklubben i Bergens Tidende. Foto: Paul S. Amundsen

Fare for oppsigelser i Bergens Tidende

Klubbleder Dag Idar Tryggestad betegner situasjon som dramatisk bare timer før fristen for å søke sluttpakker går ut.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved midnatt natt til torsdag går fristen for ansatte i Bergens Tidende til å søke sluttpakker ut. Ledelsen ønsker å kutte inntil 30 årsverk. Redaksjonsklubben har akseptert styrets vedtak fra før jul om å kutte kostnadene med 30 millioner kroner i redaksjonen.

Kort tid før fristen løper ut kan mye tyde på at ledelsen i Bergens Tidende (BT) strever med å nå sitt mål om å få inn inntil 30 søknader om sluttpakker.

På vei mot en dramatisk situasjon

Så sent som mandag var det færre enn ti personer som hadde søkt om sluttpakke. Det opplyste leder Dag Idar Tryggestad i redaksjonsklubben i et landsstyremøte i Norsk Journalistlag (NJ) onsdag morgen.

– Det betyr at vi er på vei mot en svært dramatisk situasjon. Det er et historisk lavmål for oss hvis bedriften kommer til det skritt at det må oppsigelser til. Det vil selvsagt være bevegelse helt inn mot sluttfristen. Men det er dessverre all grunn til å tro at dette blir veldig tungt for oss, sa Tryggestad, som også sitter som medlem i NJs landsstyre.

Overfor Journalisten understreker Tryggestad at klubben vil kjempe for hvert årsverk og utfordre bedriften til andre kostnadskutt. Årsaken til det lave søketallet forklarer han med at både sluttpakketilbud og arbeidsmarkedet for journalister er dårlig.

Da sluttpakkene ble behandlet på et styremøte i Bergens Tidende før jul tok de ansatte til orde for bedre sluttpakker, men ble stemt ned.

Dersom det ikke kommer mange søknader før fristen kan BT altså stå i fare for oppsigelser.

Utelukker ikke oppsigelser

Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i BT vil ikke svare på hvor mange søknader ledelsen har mottatt knapt 12 timer før fristen løper ut.

– Mange er fortsatt i tenkeboksen. Folk skal få fred på oppløpet, sier Hjertenes til Journalisten.

Han understreker at de endelige tallene først foreligger ved fristens utløp. På spørsmål om hva som vil skje om ikke nok søker, sier han det vil kreve dialog med klubbene.

– Det er ikke noe alternativ å ikke spare 30 millioner i redaksjonen.

– Du har sendt signaler tidligere om at det er en fare for oppsigelser om dere ikke oppnår dette?

– Ja, det er en fare her. Men jeg vil ikke si at det blir det før det eventuelt blir det. Vi håper fortsatt at vi skal klare å unngå det.

Hvem skal ut?

Klubbleder Tryggestad sa i landsstyret at det ble gjennomført et klubbmøte mandag. Han sa at folk har begynt å skule på hverandre.

– Dette er Idol: Hvem skal ut? Det gjør dypt inntrykk å få kolleger inn på kontoret som gråter. Dette er helt forferdelig. Det er der vi står.

Overfor sine NJ-kolleger sa han at han er stolt av at tillitsvalgte og særlig unge tillitsvalgte forsvarer ansiennitetsprinsippet som fagforeningen står for. Det betyr at fagforeningen ved en overtallighetssituasjon vil argumentere for at ansatte med kortest tilknytning i bedriften må gå først.

– Unge tillitsvalgte går nå rundt i gangene i BT og forsvarer et prinsippet som kan ramme dem selv.

Langt unna målet i VG

I VG går fristen for å søke sluttpakker ut på fredag. Der er ledelsens mål å oppnå 40 søknader. Leder Tor-Erling Thømt Ruud i redaksjonsklubben sier at han ikke har tall på hvor mange søknader som er kommet inn så langt.

– Men det er ingen hemmelighet at jeg i forrige uke sa at vi er langt unna. Status nå er det vanskeligere å si noe om. Vi må vente til sluttpakkevinduet er lukket fredag for å få den fulle oversikten, sier Thømt Ruud.

– I hvilken grad er det fare for oppsigelser for VG?

– Hva som vil skje hvis vi ikke kommer i land med frivillighet har ikke vært drøftet, selv om det alltid vil være en fare for bedrifter i en slik situasjon. Men det har ikke vært sendt noe signal om oppsigelser fra ledelsen.

Powered by Labrador CMS