KULTURMINISTER: Kritisk journalistikk i Bergens Tidende fikk Hadia Tajik til å endre syn. Foto:Kathrine Geard
BT-journalistikk fikk statsråden til å snu
Og i Dagen sender de varme tanker til kolleger i Bergens Tidende.
Fredag morgen sendte Kulturdepartementet ut pressemelding om at regjeringen snur i spørsmålet om den såkalte Oslo-satsen i pressestøtten. Regjeringen har foreslått å erstatte dagens pressestøtte til «riksspredte meningsbærende aviser» med en Oslo-sats.
Satsen ville gjort at Dagen i Bergen mistet det statlige produksjonsbidraget.
Men allerede torsdag ettermiddag fortalte Bergens Tidende at statsråd Hadia Tajik snudde og droppet Oslo-satsen.
– Det var relevant journalistikk og bidro til å belyse saken. Kritikken fra Dagen kom for dagen gjennom Bergens Tidende, sier Tajik til Journalisten.
BT ga saken fart
Journalistikken på nyhets- og kommentarplass i avisen førte til at departementets politiske ledelse satte seg ned og tenkte gjennom konsekvensene som ifølge Tajik helt utilsiktet ville oppstå, med en sats som ekskluderte aviser som produseres utenfor hovedstaden.
På Danmarksplass en kort bit fra Bergen sentrum jublet de ansatte i den kristne avisen Dagen. Sjefredaktør Vebjørn Selbekk forteller at det ble feiret med sjokoladekake:
– Det tok fart da BT tok tak i saken. Selv kontaktet Dagen departementet da den første høringsrunden var omme i fjor. Ifølge sjefredaktøren så de allerede da problemet og forsøkte å unngå at det skulle oppstå.
Må ha tid til å tenke
Så hvorfor måtte det kritisk journalistikk til?
– Noen ganger trenger vi å drøfte problemstillingene i flere runder, svarer Tajik.
– Jeg tror BT-dekningen var ganske avgjørende, så det går varme tanker fra redaksjonen i Dagen til redaksjonen i BT. Men det gjelder også det politiske miljøet, spesielt det rødgrønne, som responderte veldig sterkt. Det er et viktig prinsipp at man ikke skal skjønnsbehandle hvor en mening geografisk kommer fra, forklarer Selbekk.
– Det synes jeg er helt greit. Kritisk journalistikk som får politikerne til å tenke seg om er jeg for, sier statsråden.
For rundt svar
Det begynte med et spørsmål fra Bergens Tidende som ble besvart per epost, i det journalist Kjetil Gillesvik karakteriserer som veldig runde og byråkratiske vendinger. Et standardsvar.
– Og så fikk jeg beskjed om at det var svaret departementet hadde tenkt å gi. Men vi ga oss ikke med det. Vi svarte med et krav om en prat med statsråden, noe departementet gjorde klart var uaktuelt. Men vi fikk tilbud om å snakke med statssekretær Mina Gerhardsen, forteller Gillesvik.
Gerhardsen stilte seg i intervjuet klart bak regjeringens ønske om en egen Oslo-sats for meningsbærende aviser, fordi Oslo er i en helt annen liga med tanke på kostnadsnivået.
Det førte til reaksjoner. Både fra utsiden av Bergens Tidende gjennom partifeller. Og fra innsiden. Som i kommentaren «Minas lille verden» der politisk redaktør Sjur Holsen setter henne på plass.
Geografi ikke avgjørende
Da begynner det å komme signaler om at regjeringen vil endre på satsen som diskriminerer etter geografisk beliggenhet. Torsdag tok statsråden kontakt med Gillesvik for å fortelle at de hadde snudd.
– Vi ønsket journalistisk å belyse mer enn bare Dagen. Vi ville fokusere på prinsippet rundt en geografisk basert sats, sier Gillesvik til Journalisten.
– Jeg synes det er problematisk at den politiske toppledelsen gjør seg utilgjengelig i slike saker. Dette skjedde første dag vi ønsket å snakke med statsråden. At de velger å sende en epost som kunne vært skrevet av hvem som helst i departementet, hjelper heller ikke.