Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I slutten av oktober ble det kjent at BT må kutte 50 millioner kroner, i hovedsak som følge av sviktende annonseinntekter. 30 millioner skal tas i redaksjonen, noe som betyr at rundt 30 årsverk ryker. I dag er det rundt 135 personer i redaksjonen inkludert ledere og stab, noe som betyr at hvert femte redaksjonelle årsverk blir borte.
Torsdag ble ledelsens planer for å oppnå kuttene presentert for de ansatte. Det viktigste grepet er at avdelingene for foto og levende bilder slås sammen til én avdeling og halveres fra 17 til 9 personer, inkludert leder. Avisens fotograf i Oslo trekkes også hjem til Bergen.
– Dette blir virkelig en ny hverdag for Bergens Tidende med de fototradisjoner vi har, sier leder Dag Idar Tryggestad i redaksjonsklubben om det største kuttet.
Sjefredaktør Øyulf Hjertenes sier at det er et tungt budskap mange grupper i Bergens Tidende har mottatt i dag. Han forklarer kuttet på foto med at behovet har endret seg med årene.
– Det ene er at vi har sett på levende bilder som et forretningsområde som vi ikke har klart helt. Da er det riktig å dreie det mer inn mot live- og studioproduksjoner. Det andre er at vi ser en mer todeling av journalistikken: Løpende liverapportering er i stor grad basert på at vi henter inn bilder fra andre kilder. Så skal vi ta vare på den dokumentariske tradisjonen vi har i BT, sier Hjertenes.
Feature inn i samfunn
Et annet grep er at deskområdet reduseres med 4 stillinger.
I tillegg skal redaksjonen organiseres i to avdelinger: samfunn og nyheter. Dagens feautreavdeling går inn i samfunn som skal ha ansvar for de store prosjektene. Nyheter skal ha ansvar for løpende nyheter og trafikk.
Også på kultur og sport skal det kuttes. Tidligere denne uken ble det kjent at kultur- og debattredaktør Hilde Sandvikslutter ved utgangen av februar. Klassekampen skriver torsdag at hun ikke erstattes. Men det avviser Hjertenes.
– Vi skal se på hvordan vi fornyer kulturjournalistikken i Bergens Tidende. Det viktigste er at BT har sterke stemmer innenfor kulturområdet. Hvordan vi skal gjøre det skal vi komme tilbake til, sier Hjertenes.
Det eneste miljøet som helt «fredes» er det prisvinnende utviklingsmiljøet «Bord 4» som består av fire årsverk.
Søndagsutgaven fortsetter også som før.
Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
Sjefredaktøren sier det er en tøff dag for Bergens Tidende og at mange har det vanskelig. Hjertenes sier hans budskap til de ansatte er at avisen har gode ordninger og vil hjelpe de som nå velger en annen vei enn å bli i avisen.
– Også skal Bergens Tidende fortsatt være størst og best i vår region. Og vi skal ta vare på identiteten vår for Bergen og Vestlandet. Den jobben skal vi også klare å gjøre fremover. Jeg er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet, sier Hjertenes.
Annonse
Ledelsens ansvar å prioritere
Klubbleder Tryggestad sier redaksjonsklubben har vært opptatt av at det er ledelsen som må prioritere og gjøre de enkelte beslutninger opp mot de ulike redaksjonene.
– Vi ha vært opptatt av at nedbemanningen skjer forsvarlig. Og dette er gjennomførbart gitt at flater tas ned og produksjonsprosesser endres, sier klubblederen til Journalisten.
Han forteller at torsdag er en vanskelig dag for miljøene som i sterkest grad berøres av nedskjæringene. Fredag har han kalt inn til et klubbmøte om ledelsens planer.
– Dette må få dagen på å synke litt inn.
Frist: 4 uker
Allerede før jul kom sluttpakkene på plass i avisen. Nå har de ansatte frist til 3. februar med å søke på sluttpakker.
Bergens Tidende hadde per tredje kvartal i fjor et driftsresultat på 2 millioner kroner av en omsetning på 156 millioner kroner. Det er ned fra 4 millioner kroner i resultat av en omsetning på 171 millioner kroner per tredje kvartal i 2014.
Avisen hadde et opplag på 68.929 eksemplarer på ukedagutgaven og 68.007 eksemplarer på søndagsutgaven ved utangen av tredje kvartal i fjor.