Bernt Olufsen og Thor Gjermund Eriksen. Foto: Glenn Slydal Johansen
MBL vil fjerne NRK-plakaten
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kalte Bernt Olufsen-kommentar «vulgær».
– Det er mye synsing der ute nå på vulgært nivå om hvem som dreper hvem.
Det sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under en innledning for Arbeiderpartiets skyggeutvalg på mediepolitikkfeltet torsdag. Uttalelsen var en referanse til Schibsted-redaktør Bernt Olufsens mandagskommentar i VG under overskriften «Licence to kill?». Kommentaren handlet om NRKs rolle i medielandskapet.
Eriksen etterlyste også mer kunnskap og mindre synsing i debatten rundt NRK. Han kritiserte Olufsen for ikke å nevne at det er globale aktører som Facebook og Google som stikker av med pengene som forsvinner fra de kommersielle mediene.
– Å fremstille oss som elefanter eller mammuter blir mer og mer fjern. Lisensen utgjør kanskje ti prosent av en families mediebudsjett, sa Eriksen.
Like etter kom Olufsen, som også var invitert til møtet, inn døra. Kringkastingssjefen bedyret at den tidligere kritikken ville falt på samme måte om Olufsen var tilstede. Sistnevnte forsvarte seg senere med at stilen på trykk i VG er «rampete og personlig».
Den tidligere VG-redaktøren har nemlig også en annen rolle – som styremedlem i Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Der har han ledet et utvalg som har meislet ut organisasjonens nye politikk overfor NRK. I den ferske rapporten tar de kommersielle konkurrentene til orde for en kraftig tøyling av NRK.
– MBL vil avvikle NRK-plakaten og revidere rammene for NRKs virksomhet. Vi mener radio og tv er kjernen i NRKs virksomhet og mener nye medieplattformer primært skal benyttes til å gjøre dette innholdet tilgjengelig, sa Olufsen.
Tidligere i innledningen ga Olufsen uttrykk for en viss forståelse for at det er vanskelig å si at NRK ikke skal kunne konkurrere med nettaviser. Han viste til at VG nylig merkenavnet som en linær tv-kanal for Canal Digitals kunder. Olufsen forsvarte likevel den nye MBL-politikken med at det er et prinsipielt standpunkt der det skilles mellom oppgavene som statlige og private aktører har.
– Vi har valgt et prinsipielt ståsted der vi mener NRK skal dekke behov kommersiell virksomhet ikke vil eller kan dekke.
Av rapporten framgår det at MBL mener det er nok at Stortinget vedtar noen overordnede prinsipper for NRKs virksomhet. MBL tar også til orde for å systematisere en større gjennomgang av NRK når inntektsmodellen fastsettes.
I MBL-rapporten hevdes det at målet ikke er å vingeklippe NRK, men å finne en «god balanse mellom offentlig og privat medievirksomhet». Et land som ofte trekkes fram i debatten er Tyskland hvor det er bestemt ved lov at de offentlig finansierte allmennkringkasterne ikke kan lage avislignende produkter.