Journalist-studenter:

Journaliststudentene Karianne Hinlo (til venstre) og Madeleine Liereng er hedret for sitt journalistiske prosjekt. Foto: Liv Iren Hognestad

Vant pris for å avsløre råkjøring med busser

Brukte GPS-teknologi for å dokumentere at sjåførene tråkket altfor hardt på gasspedalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Karianne Hinlo og Madeleine Liereng, begge førsteårs journaliststudenter ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, er tildelt prisen “Journalistikk som betyr noe”. Prisen er et samarbeid mellom Institutt for journalistikk (IJ) og Gimlekolllen. 
 
Juryen har bestått av journalist Tarjei Leer-Salvesen, instiuttleder for IJ, Eivid Lid og høgskolelektor Bjørg M. Nyjordet. I begrunnelsen for prisen heter det:
 
“Vinnersaken er et sakskompleks hvor utgangspunktet er en TV-reportasje som avdekker at flere bybusser i Kristiansand bryter en ny fartsgrense som forbyr busser uten setebelter å kjøre over 70 km/t. Reportasjen er godt oppbygd med flere relevante kilder og perspektiv, og saken er sterk ved at den ikke bare avdekker et lovbrudd, men går bakenfor og fokuserer på de sikkerhetsmessige grunnene til denne fartsgrensen, nemlig at menneskekroppens tålegrense i en kollisjon går omtrent ved 70 km/t. Saken er metodisk sterk ved at det brukes GPS-teknologi for å dokumentere at bussene kjører altfor fort, og slik legger journalistene nye fakta på bordet, som de konfronterer relevante kilder med.”

Systemkritisk

Juryen mener studentene har løst saken på sobert vis, ved å sette saken i en større sammenheng i stedet for å henge ut de enkelte sjåførene. Også busselskap, vegvesen og politi er trukket inn. Juryen betegner prosjektet som mer systemkritisk enn personkritisk.
 
“Studentene har gjort et forbilledlig arbeid med oppfølgingssaker. Her rapporteres det hva som faktisk skjer i kjølvannet av avsløringen. Saken har fått helt konkrete konsekvenser ved at busselskapet har endret og skjerpet sin internkommunikasjon, og politiet har fått saken høyere på sin dagsorden – og til og med tatt en bybuss i fartskontroll for første gang.”
 
Ifølge IJ og Gimlekollen er målet med “Journalistikk som betyr noe” å motivere studenter til å lage saker som har betydning for enkeltpersoner og samfunnet forøvrig. Institusjonene ønsker på denne måten å bevisstgjøre studenter på at journalistiske saker kan og bør ha innvirkning på samfunnet, på beslutninger som tas og på den offentlige samtalen.

Dette er sakene

De aktuelle sakene er publisert på Gimlekollens nettavis, Sørnett.no, gjennom 1-årsstudentenes praksisperiode i mai i år:
 
Nettbuss bryter ny fartsgrense: http://sornett.no/arkiv/127105
 
Nettbuss skjerper rutinene: http://sornett.no/arkiv/127844 
 
Politiet vil kontrollere busser: http://sornett.no/arkiv/128090 
 
Buss tatt i fartskontroll: http://sornett.no/arkiv/128772
Powered by Labrador CMS