Kulturminister Thorhild Widvey har fått godkjenning til endringer i pressestøtten av ESA. Her sammen med statssekretær Knut Olav Åmås. Foto:Kathrine Geard

- Bra at det endelig skjer

ESA godkjenner forslag om plattformnøytral pressestøtte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Eftas overvåkningsorgan ESA godkjenner forslaget om pressestøtte for innhold som publiseres på elektroniske plattformer. 

Kulturminister Thorhild Widvey sier i en pressemelding at ESAs godkjennelse betyr at en sårt tiltrengt modernisering kan komme på plass, noe hun tror vil kunne bidra til økt innovasjon i mediebransjen.

- Modernisering av det mediepolitiske virkemiddelapparatet gjennom økt likebehandling av mediene uavhengig av teknologisk plattform, er en viktig målsetning for regjeringens mediepolitikk, sier hun.

Bedt om lenge

Betingelsen for å få støtte til digitalt innhold er at utgiver tar betalt for det, forklarer leder Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening.

- Dette er positivt. Det betyr at fra og med i år blir støtten plattformnøytral og det kan søkes om støtte uavhengig av plattform, men utgiveren må ta betalt innholdet. Dette har vi bedt lenge om. Jeg synes det er positivt at og at det trer i kraft allerede år.

- Jeg håper departementet opprettholder nivået på pressestøtten. Mediene trenger hver krone til jobben som gjøres der ute.

Ingen endring

Klassekampens ansvarlige redaktør Bjørgulv Braanen er overrasket over den korte tiden ESA har brukt på å behandle dette.

- Det ble fremstilt som veldig komplisert. Det jeg er bekymret for er kreative forsøk på å melke ordningen. Og faren for at folk tar seg veldig lite betalt for produktet, legger få redaksjonelle ressurser i tjenesten og på en eller annen måte skal kunne utnytte ordningen, sier han.

For Klassekampens digitale satsing betyr ESAs godkjenning og de endringer i pressestøtten den fører med seg, ingen ting.

- At vi satser på papir har ikke noe med pressestøtten å gjøre. Vi lever ikke av annonseinntekter, men er avhengig av betalende kunder. Jeg mener vi blir svært lenge på papir.

Lanserer nettbetaling

Nylig tiltrådt ansvarlig redaktør Mads Storvik i Nationen mener beslutningen betyr at avisen kan satse på journalistikk uavhengig av plattform fremover. Særlig etter at de får abonnentene over på digitale abonnement.

- Det er langsiktig perspektiv, men det gir i hvert fall mulighet til å satse mer digitalt. Ikke minst å få leserne over på digitale løsninger, særlig dem som bor utenfor sentrale strøk. Å sende avis dit er kostbart, sier Storvik.

31. mars lanserer Nationen betalingsløsning på nett.

Vil ha ro

I Dagsavisen sitter publisher Eirik Hoff Lysholm og håper regjeringen vil gi Dagsavisen og de andre mottakerne av pressestøtte ro til å jobbe fram nye satsinger og gjennomføre transformasjonen fra analogt til digitalt.

Det første Dagsavisen gjør er å oppdatere den tekniske løsningen avisen har for digitalt abonnement de innførte i 2012. Det kan også komme noen redaksjonelle endringer i produktet.

- Når vi vet at en digital abonnent nå blir like mye verdt som en papirabonnent, kan vi gjøre større investeringer på den digitale plattformen.

Powered by Labrador CMS