Et knippe bloggere har rykket inn på Journalistens nettutgave den siste uka. Det skal bli spennende å se hvor dette fører.
De rundt 20 som hittil er på plass, representerer allerede en kjærkommen utvidelse av Journalistens mulighet til å belyse medienes etikk, kvalitet og økonomi, for bare å nevne noen områder. Her er utøvende pressefolk, skarpe mediekritikere, PR-folk og medielærere. Og flere kommer.
Det ferske mediefenomenet har allerede rukket å bli heist til skyene som livsviktig korrektiv og avfeid som navlebeskuende amatørisme. Mange tidlige bloggere valgte provokasjon som snarvei til debatt. Og den ensomme synserens ståsted inviterer til ensidighet og skaper blindsoner en god redaksjon ofte kompenserer.
Norske bloggere er blitt tausere mens lesing har flyttet seg til sosiale medier og rosa skribenter. Samtidig lever det en fargerik underskog av originale, personlige og ytterst velskrevne norske blogger som gir en beskjeden leserkrets verdier de ikke finner i andre medier.
Bloggen er altså langt fra død. Nyhetsbyrået AP besluttet for en uke siden at bloggere kan krediteres som aktverdige nyhetskilder, flere år etter at Washington Post og New York Times tok dem inn i varmen. Bloggportalen Gawker Media har større nettrafikk enn noen amerikansk avis unntatt nettopp nytimes.com. Mens Huffington Post, i stor grad bloggbasert, er USAs nest største nettmedium.
I Sverige er Newsmill et nødvendig stoppested for nyhetssultne, særlig hvis du ser etter førstehåndsinnhold og nye tilnærmingsmåter. Den danske bloggeren Dorte Toft vant i 2009 gravepris for sin iherdige avsløring av Stein Bagger og IT Factory.
Toft blogger på Berlingske og representerer ett av mange eksempler på nytten i et samvirke mellom etablerte og nye medier og mellom redaksjoner og enkeltstemmer. De største amerikanske mediene slåss om de beste bloggerne når de skal rekruttere nye politiske kommentatorer, og The Guardian har akkurat hentet fire vitenskapsbloggere utenfra.
Journalistens ubetalte bloggere får et vindu mot hele Medie-Norge og forhåpentlig engasjerte lesere som vil delta i samtalen. Vi i redaksjonen håper det blir livlig og lover å gripe fatt i ytringer og debatt som utgangspunkt for mer journalistikk.
HELGE ØGRIM