Svenske Journalister bes om å jobbe deltid i tre måneder på grunn av koronakrisa

Staten dekker inn av lønnstapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En ny lov i Sverige gjør at ansatte som midlertidig reduserer arbeidstida med 20, 40 eller 60 prosent, kan beholde mer enn 90 prosent av lønna. Staten dekker gapet.

Svenske Bonnier News har foreslått at alle ansatte i Mittmedia og Dagens Industri går ned 20 prosent i arbeidstida i en periode på tre måneder.

Det skriver svenske Journalisten. Årsaken er at konsernet må spare penger, som følge av koronakrisa.

– Det er fullstendig absurd å tvinges til denne typen forandringer når vår journalistikk trengs mer enn noensinne. Det er ekstremt tøft å måtte ta slike avgjørelser. Vi må produsere mer journalistikk, ikke mindre, sier Mittmedias affärschef Mikael Nestius til Sundsvalls Tidning.

Samtidig foreslås det å redusere lønningene med ytterligere med fire prosent, også i tre måneder, for å spare penger.

Redaksjonsklubbene i Sveriges Television (SVT) og Sveriges Radio har begge gått med på en kriseavtale som i praksis innebærer at deler av den sentrale tariffavtalen trekkes tilbake. Blant annet skal en ansatt nå kunne flyttes til en annen tjeneste, eller til et annet sted, på veldig kort varsel, skriver svenske Journalisten.

– Vi er i en situasjon der det er behov for mange journalister til nyhetsarbeidet, mens journalister som jobber innen sport, kultur og deler av programaktivitetene kan mangle arbeidsoppgaver. Arbeidsgiveren trenger å omplassere ansatte på en måte som vi aldri har vært med på tidligere, sier Hanna Nyberg, styreleder i journalistklubben i SVT, til det svenske fagbladet.

Powered by Labrador CMS