Pippa Crerar har fulgt Boris Johnson lenge. Bildet i bakgrunnen er fra tiden han var borgermester i London og Crerar var journalist i London-avisen Evening Standard. På scenen ble Crerar intervjuet av VGs Yngve Kvistad.

Korona-fester hos Boris Johnson

Pippa Crerar avslørte «Partygate»: – Var usikker på hvordan saken ville treffe

Tok nesten ett år fra første tips om korona-festene til Daily Mirror publiserte første sak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I januar 2021 fikk Pippa Crerar, politisk redaktør i Daily Mirror, et tips. Et tips om at det hadde blitt arrangert «festligheter» i 10 Downing Street, den britiske statsministerens kontor og bolig, mens landet var korona-nedstengt. Festligheter som utifra tipset, fremsto som et klart brudd på korona-regelverket.

Tipser hadde ikke førstehåndskunnskap om det som skulle ha skjedd i statsministerboligen. Vedkommende hadde sin informasjon via andre. Og selv om hun gjorde flere forsøk, kom ikke Crerar videre med saken. Ingen kunne eller ville bekrefte.

– I oktober fikk jeg et nytt tips, fortalte Crerar da hun besøkte Nordiske Mediedager tidligere denne måneden.

Fest hos Boris

Intervjuet på scenen av VG-kommentator Yngve Kvistad snakket den prisbelønte britiske journalisten om hvordan hun avslørte det som raskt ble kjent som «Partygate» – en avsløring flere mener kan være starten på slutten for Boris Johnsons tid som statsminister.

Fra tips nummer to gikk det seks uker til den britiske tabloiden slo opp saken på sin førsteside.

– Vi ser ofte i journalistikk at det er ikke handlingen, men forsøket på å skjule det som har skjedd som blir det avgjørende, fortalte Pippa Crerar.

Crerar fortalte om hvordan hun klarte å overtale folk til å snakke. Det én kilde sa, dobbeltsjekket hun med en annen. Snart kom hun i kontakt med øyevitner. Og hun fikk tak i bilder.

30. november i fjor ble saken publisert. Det gikk mot jul igjen. Omikron var på fremmarsj. En ny julefeiring sto i fare, noe som gjorde dobbeltmoral på statsministerens kontor til en veldig aktuell sak. Det var i publikums interesse å få vite, slo Crerar fast, men hun var i tvil om publikum var interessert.

– Jeg var usikker på hvordan saken ville treffe. Vi hadde laget lignende saker tidligere uten at de hadde fått samme gjennomslag.

Flere fester

Men saken slo hardt. Daily Mirror fulgte opp med flere artikler. Det viste seg at det var snakk om flere sammenkomster i statsministerboligen, fra sommeren 2020 og et stykke inn i 2021. Flere medier kastet seg på, og til slutt måtte en hardt presset Boris Johnson motvillig beklage.

I ettertid har britisk politi bøtelagt cirka 120 personer for brudd på korona-lovverket. Inkludert statsminister Johnson selv. Det er første gang en sittende britisk statsminister er blitt bøtelagt.

At det var nettopp Crerar som avslørte Johnson, er ikke tilfeldig. De to har fulgt hverandre lenge. Som journalist i avisen Evening Standard dekket hun Johnsons tid som ordfører i London, og hun har fortsatt å følge Johnsons mange politiske krumspring fram til han ble landets statsminister.

– Jeg har ikke snakket direkte med Boris Johnson på en stund, fortalte Crerar. Til gjengjeld er hun jevnlig i kontakt med mange i kretsen rundt ham.

– Fordi jeg har fulgt ham så lenge, er jeg blitt kjent med veldig mange av folkene rundt ham. Politikere, rådgivere, familie og venner. Noen jobber med ham nå, andre er innvalgt i det britiske parlamentet. En del er blitt «kastet til side» av Johnson underveis, og har et horn i siden til ham. Han har brent broer til folk, men jeg har beholdt kontakten med dem, fortalte hun i Bergen.

Det var dette kildenettverket som gjorde at hun til slutt fikk hull på «Partygate». Det gode kildenettverket var også årsaken til at hun i mai 2020 sto bak en avsløring som også skapte store utfordringer for Johnson.

En sak som er blitt beskrevet som forløperen til «Partygate».

Daily Mirror og The Guardian samarbeidet om å avsløre Dominic Cummings.

Samarbeidet om avsløring

To måneder inn i den første korona-nedstengningen kunne Daily Mirror – i samarbeid med The Guardian – avsløre at Dominic Cummings, den gang Johnsons nærmeste rådgiver, hadde brutt korona-reglene ved å reise ut av London mens han hadde korona-symptomer.

Crerar hadde flere kilder, men avisen mente likevel ikke at de satt på nok til å publisere. Så ble de klar over at The Guardian, hvor Crerar jobbet en periode før hun gikk til Daily Mirror, også hadde kilder, men at heller ikke de hadde nok til å publisere på egen hånd.

– Men sammen hadde vi nok, fortalte Crerar.

– Britiske medier pleier ikke normalt å jobbe sammen med saker som dette, men vi mente at saken hadde offentlig interesse, og at det derfor var verdt å jobbe sammen.

Om «Partygate» etter hvert vil føre til Johnsons avgang, ønsket ikke Crerar å mene noe offentlig om, men hun hadde et råd til den britiske statsministeren.

– Veldig mye trøbbel han har skapt for seg selv i år, ikke kun «Partygate», kunne han unngått hvis han hadde vært mer villig til å innrømme at han gjør feil.

Og hun la til:

– Vi ser ofte i journalistikk at det er ikke handlingen, men forsøket på å skjule det som har skjedd, som blir det avgjørende.

Uken etter at Crerar besøkte Bergen, kom nyheten om at hun i løpet av sommeren går tilbake til The Guardian og blir politisk redaktør i avisen.

Fakta om «Partygate»

Etter hvert viste det seg at det var snakk om mange fester i 10 Downing Street:

  • 15. mai 2020: Hagefest i 10 Downing Street. Statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds er avbildet på et fotografi lekket til The Guardian. De sitter ved et bord i hagen med vin og ost foran seg. 15 andre personer var også avbildet. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.
  • 20 mai 2020: Hagefest. En lekket epost fra Reynolds til 100 ansatte ved statsministerens kontor inviterte til kveldssamling, hvor gjestene skulle ta med sin egen vin/drikke.
  • 19. juni 2020: Bursdagsfest. Opptil 30 ansatte overrasket Boris Johnson med kake på bursdagen hans, med kake og bursdagssang.
  • 13. november 2020: Avskjedsfest. Statsminister Boris Johnson holdt tale under en tilstelning for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain.
  • 13. november 2020: Fest i privatboligen. Det er hevdet at Johnsons daværende forlovede inviterte til fester i den private boligen i Downing Street. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».
  • 25. november 2020: Drinker med ansatte i finansdepartementet, kom i gang spontant etter et arbeidsmøte.
  • 27. november 2020: Avskjed med nok en seniormedarbeider i Downing Street. Johnson skal ha holdt tale.
  • 10. desember 2020: Fest i regi av utdanningsdepartementet. Tidligere utdanningsminister Gavin Williamson skal ha deltatt.
  • 14. desember 2020: Fest med ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Tory-partiets kampanjehovedkvarter. Bailey har siden bedt om unnskyldning og erkjent dårlig dømmekraft.
  • 15. desember 2020: Quiz i Downing Street. Statsminister Boris Johnson er avbildet med kolleger, hvor én iført juleglitter og en annen hadde nisselue. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.
  • 16. desember 2020: Ansatte i embetsverket i samferdselsdepartementet drakk alkohol og danset etter arbeidstid på kontoret. En talsmann sa senere at det var en feilvurdering, og beklaget.
  • 17. desember 2020: Julefest på regjeringskontoret. Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til Simon Case, et av regjeringsmedlemmene. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «julefest».
  • 18. desember 2020: Julefest i 10 Downing Street. Hendelsen som utløste undersøkelsene rundt fester under nedstengningen, var påstander om at det ble arrangert fest for de ansatte i 10 Downing Street. Boris Johnson skal ikke ha deltatt. Hans talskvinne Allegra Stratton sluttet i jobben etter at et videoklipp av henne der hun spøkte om hendelsen i en liksom-pressekonferanse, ble lekket til pressen.
  • 16. april 2021: Avskjedsfester for to ansatte i Downing Street. To forskjellige fester med til sammen 30 deltakere som senere slo seg sammen til en og samme fest. Det skal ha blitt drukket alkohol og gjestene danset til musikk, ifølge vitner. Boris Johnson var ikke til stede. Festene fant sted kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene i ektemannens prins Philips begravelse. Downing Street har siden beklaget overfor dronningen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS