Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Jeg sliter med å se på meg selv som journalist. Jeg føler det er litt hellig, sier Frank Bjortjønnli (44).
Han er én av årets sommervikarer i Brønnøysund Avis og er et kjent ansikt blant folk i kystsamfunnet i Nordland. Han har selv vært åpenhjertig og aktiv som kilde i avisens spalter, både på grunn av musikk og håndball.
I rundt 15 år har Bjortjønnli jobbet med brønnservice offshore. Det har ført han verden rundt for å jobbe på over 70 forskjellige oljeinstallasjoner.
Men i 2010 tok det slutt.
– Ryggen slo seg vrang og jeg hadde et smertehelvete i årevis. I 2017 fikk jeg endelig en diagnose og i fjor fikk jeg en ryggoperasjon. Men jeg kommer meg aldri offshore igjen, forteller han, som i dag er ufør på grunn av skaden.
– Herlig fripenn
Selv om han fortsatt har et aktivt liv som musiker og trebarnspappa, så har det likevel til tider blitt litt kjedelig å ikke ha en jobb. Til alt hell ble han i fjor sommer oppdaget av redaktør Matti Riesto i lokalavisen.
– Jeg oppdaget han fordi han skrev kåserilignende og artige ting på Facebook. Han er en herlig fripenn som blant annet skriver om musikk og bedriver generell skrivekunst. Da tenkte jeg at «denne karen må skrive for oss», sier Riesto.
Det startet egentlig med et oppdrag om å skrive et skråblikk fra Rootsfestivalen i fjor. Så ble det et forfall og Bjortjønnli tok på seg oppgaven som musikkanmelder. I år har det også blitt en sommer med nyheter, sport og kultur.
– Jeg håper jeg utnytter hans skriveevner godt nok. Frank har en god penn, sier Riesto.
Annonse
– Verste jeg har gjort
Frank er også åpenhjertig når han selv fører pennen, og har blant annet skrevet om «Nå kutter jeg strengen», en petite om frykten og tabuet rundt å ta vasektomi.
Når han skriver om andre kan det av og til bli litt for mange ord. Spesielt siden han kjenner så godt historien til folk i lokalmiljøet. Første gangen han skulle skrive et portrett endte han opp med 50 sider tekst, i det som skulle bli en tre-siders sak.
– Det er det verste jeg har gjort. Det tok nesten knekken på meg. Det er en følelse og press jeg aldri har hatt før, sier han.
Han klarte å kutte sine «darlings» til slutt. Bjortjønnli møter noen utfordringer i en jobb han har lite erfaring med, men får mye skryt fra de andre kollegene for å å klare å sette seg inn i en sjanger og en bransje han ikke har erfaring fra.
– Det er en utfordring å bruke hodet på en helt annen måte enn det man er vant til. Man får også et innblikk i det som foregår lokalt på en helt annen måte. Et bredere og bedre syn, et slags overblikk over byen, sier Bjortjønnli selv.
– Og jeg er imponert over de andre som er her. De er veldig kunnskapsrike og oppegående folk, mener han.
Deadline til lunsj
Idet Journalisten stikker innom Norges første nettavis en mandag morgen i fellesferien, så er tempoet allerede skyhøyt. «Blåmandag» kan få en ny betydning hvis du starter i Brønnøysund Avis, som fortsatt gir ut papiravis to dager i uken. Mandag er det nemlig papirdeadline allerede klokken 13.
– Det er litt nervepirrende. Man må være flink til å bruke de andre dagene. Bruker du fredag bare til å jobbe på nett, så sliter du på mandag, sier Riesto.
– Det kan bli heftig av og til. Men deadline er en mental greie. Vi var av og til forsinket da vi hadde deadline klokken fire og fem også, fortsetter han.
I tillegg til Bjortjønnli, så er Ingeborg Sivertstøl (26) og Marthe Karlsen Nordhuus (23) vikarer for sommeren. Nordhuus har vært fast sommervikar siden 2016, og startet allerede å skrive for avisen mens hun gikk på medier- og kommunikasjon.
– Ingen dager her er like. Det er spennende, sier hun, som i dag studerer medievitenskap i Trondheim.
Sivertstøl er oppvokst i Bergen og studerer i dag sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
– Det er gøy å prøve og oppdage noe helt nytt. Jeg kjente absolutt ingen da jeg kom hit. Det er utfordrende, men spennende, sier hun.
Annonse
Ukjent med grenen som knakk
Sivertstøl er så ukjent med Brønnøysund Avis at hun ikke hadde fått med seg én av avisens mest legendariske saker, «Vinden knakk grein», som sammen med flere andre saker har gjort lokalavisen kjent over hele Norge.