Pressens Faglige Utvalg har møte på Pressens hus i Oslo. Bildet er fra et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg

Brøt god presseskikk:
– Dårlig håndtert av NRK

– Jeg forstår at klager synes situasjonen er ubehagelig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En sogneprest klaget inn NRK til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at kringkasteren i januar 2023 omtalte i en artikkel at han mente Bibelen ikke tillater at kvinner er presten og at han skal ha bedt biskopen i Møre om å få en økonomisk fallskjerm for å slutte.

Da PFU behandlet saken, konkluderte de at NRK har brutt god presseskikk på punkt 3.2. om kildekritikk og opplysningskontroll

Sognepresten reagerer på at saken siterer fra en privat brevutvekling mellom ham og biskopen, selv om ingen av de ønsket å kommentere saken og at NRK dessuten hadde fått avslag på innsyn i korrespondansen.

– Jeg forstår at klager syns situasjonen er ubehagelig, særlig hvis det er slik at det er fagforeningen som har lekket korrespondansen, men det er ikke presseetisk problematisk at NRK har brukt den informasjonen, sa Gunnar Kagge fra Aftenposten.

– Ikke bra nok

Presten har klaget inn NRK på syv punkter i Vær varsom-plakaten (VVP): 2.2, om redaksjonell integritet, troverdighet og uavhengighet, 2.3 om åpenhet om bakenforliggende forhold, 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.3 om privatliv, 4.4 om dekning for titler og 4.13 om retting av feil.

Han mener hans privatliv er krenket og skriver i klagen at: «Det oppleves som et overgrep at korrespondanse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker plutselig var å finne offentlig i landets største medium, sammen med en tolkning av denne som ikke gir et fullt og korrekt bilde av saken».

Han skriver videre at han har vært i kontakt med NRK-journalisten og pekt på konkrete setninger han mener er faktafeil og tatt ut av sammenheng, uten at NRK har endret innholdet.

Presten reagerte også på betegnelsen «fallskjerm», og på å bli omtalt som «kvinneprestmotstandar», og anførte at NRK feilaktig fremstilte det som at han bevisst hadde søkt seg til en menighet med flere kvinnelige prester.

– Det hadde hjulpet om presten hadde vært mer imøtekommende og bidratt til å opplyse saken, selv da NRK gjorde feil, sa Kagge om at presten ikke ønsket å kommentere saken i forkant av publisering.

Kagge argumenterte for ikke brudd, men flere i utvalget var uenige. Når det stemmes for eller mot fellelse på punkt 3.2, konkluderte utvalget til slutt med at NRK har brutt god presseskikk fordi det ikke stemte at presten hadde søkt seg til en menighet med flere kvinnelige prester.

NRK har beklaget og rettet feilen da den ble avklart gjennom PFU-klagen.

– Men det var dårlig håndtert, sa PFU-leder Anne Weider Aasen fra TV 2, og mener innholdet bør ha blitt rettet umiddelbart og ikke etter at presten hadde klaget dem inn til PFU.

Journalistens troverdighet

Presten setter dessuten spørsmålstegn ved journalistens inhabilitet og troverdighet, da han mener journalisten skal ha «en frivillig tjeneste i en menighet (tilhørende Den norske kirke) i lokalområdet».

Ifølge NRK har journalisten hatt sporadisk frivillige praktiske oppgaver knyttet til arrangement og gudstjenester i en annen menighet på Sunnmøre. Oppgavene har ofte kommet i forbindelse med at hun er mor til en korist. Det er ikke oppgaver som gir noen problematiske bindinger eller er i strid med den journalistiske integriteten, skriver NRK i tilsvarsrunden. Her er PFU enig med NRK.

– En journalist må kunne være i en annen menighet eller forening uten å være inhabil av den grunnen, sa Kagge.

Powered by Labrador CMS