Kulturminister Torhild Widvey legger frem statsbudsjettet for 2015. Foto: Birgit Dannenberg

Avviser medieforlik

De rødgrønne klart ikke å få til en ordning som skal verne om mediebransjen på åtte år. Hvorfor kommer de nå, spør kulturministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i Aftenposten mandag at de rødgrønne partiene anført av SV kunngjorde sin invitasjon til alle partiene på Stortinget om å lage et bredt medieforlik. 

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sa til avisen at ønsket er å løfte mediepolitikken ut av statsbudsjettet og heller forhandle mellom alle partiene. Solhjell sa til Aftenposten at felles moms på 8 prosent kan ta livet av flere lokalaviser. 

Kulturpolitisk talsperson Arild Grande i Arbeiderpartiet forklarer til avisen at deres parti, da det var i posisjon, ikke tok tak i medienes vilkår fordi utviklingen har gått over lang tid, men at den har akselerert det siste året.

- Nå haster det med å få gjort noe, sier han og viser til at fellesmoms på 8 prosent vil være svært dramatisk. 

Skrotet selv lavmoms

Den rødgrønne regjeringens tredje og siste kulturminister før regjeringsskiftet, Hadia Tajik, skrotet selv MBLs forslag om felles lavmoms på bakgrunn av at ESA neppe ville gi støtte i 2012. MBLs forlag la da opp til avisene skulle få momsen refundert.

Til bransjebladet Kampanje sa hun den gang at regjeringen tar på alvor utfordringene i mediebransjen, og industriens behov for omstilling. 

Under en muntlig spørretime på Stortinget i mars i fjor gjentar hun at digital lavmoms neppe vil være mulig å få til, og viser til at ingen andre europeiske land har valgt å legge opp til en slik ordning og dermed igjen viser til ESA. 

Hadde åtte år

Den borgerlige regjeringens kulturminister, Thorhild Widvey, virker mindre imponert over SVs initiativ. 

Til Journalisten sier hun at det er veldig interessant at det kommer fra tre partier som har hatt flertall på Stortinget i åtte år og i denne tiden kunne inngått så mange forlik som de bare ville. 

- De har ikke gjort en eneste ting for å sørge for at media er bedre rustet for fremtiden. De har ikke kommet med ett innovativt tiltak som sørger for at mediene kan møte hverdagen med offensive grep. Det å si at det er nå det begynte å gå galt for mediene, da har de i hvert fall ikke satt seg ned og lest de papirene jeg har lest. Jeg har også fått tilgang til den utviklingen som har skjedd under deres styre. Det er ikke imponerende, sier statsråden.  

Vikarierende motiv

Intervjuet finner sted like etter fremleggingen av kulturbudsjettet hvor hun som kulturminister har foreslått felles lavmoms på 8 prosent, samt å kutte produksjonstilskuddet med 16 prosent, eller 50 millioner kroner. Det siste mener hun skal bidra til at redaksjonene får større frihet fra staten. 

Selv bruker hun ikke ordet å avvise, men spør seg om det er hensiktsmessig å utrede ordninger når man ikke vet om er mulig å enes eller om eventuelle tiltak vil kunne bidra til å sikre medienes framtid. 

Statsråden sier hun også opplever de rødgrønnes argumenter for innføring av lavmoms som vikarierende. 

- Støre foreslår at det skal gjøres ut fra at bedriftene sliter. Det skulle skapt en interessant presedens for alle andre bedrifter som sliter i Norge hvis de også skulle få ta bort momsen hver gang det butter i mot. Jeg mener det som gir forutsigbarhet nå er vårt konkrete forslag, som er mulig å realisere.

Powered by Labrador CMS