Kjersti Sortland, ansvarlig redaktør Budstikka, ringte redaksjonen søndag morgen. Hun savnet spørsmålet om hvor mange det var som faktisk hadde avlyst påskevaksineringen.
Arkivfoto: Eskil Wie Furunes
– Vi kan ikke unnskylde en sak som siterer kommunal myndighet ordrett
Ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka mener vaksinesaken var helt grei.
Søndag publiserte lokalavisen Budstikka en artikkel om at Bærum kommune utsatte vaksineringer til etter påskehelgen. I saken kommer det frem at noen bæringer har avlyst timer fordi de ønsket å dra på hytta i påsken.
Avlysningene sammenfalt med at Folkehelseinstituttet (FHI) hadde utvidet perioden dose to kan settes, og samtidig ønsket Bærum kommune å gi helsearbeidere fri.
Det tok ikke lang tid før saken eksploderte i sosiale medier. Med kraftig hets mot kommunen og de som hadde prioritert hytteferie før sprøytestikk. Etter at saken var publisert viste det seg at det dreide seg om kun 25 personer. Og at det var snakk om vaksinedose to.
– I all kommunikasjon utad er det jo vi som har ansvaret. Jeg oppfatter at det falt noen kommentarer som handler om at det var fint for noen å kunne fortsette å være på hytta i stedet for å ta vaksine. Da ble etterlatt et inntrykk at man avlyste vaksinering skjærtorsdag og langfredag, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune til Journalisten.
– I alle saker som handler om pandemi og vaksinering er fakta særdeles viktig. Det ser vi spesielt i kommentarfeltene, legger hun til.
– Kom ikke godt nok fram
I saken som fikk stor oppmerksomhet i både sosiale og tradisjonelle medier denne helgen, peker ordføreren på at det var en del nyanser som ble borte.
– Bærum har satt alle dose én-vaksinene vi skulle før påske. Dose to er skjøvet fire-fem dager. Det er vondt for dem som hadde gledet seg til å bli fullvaksinert og det beklager jeg. Det er fakta, sier Hammer Krog.
– Det kom ikke godt nok frem i oppslagene som først kom ut, men jeg opplever at Budstikka og andre medier har nyansert oppslagene sine når vi har vært tydelige.
Hun peker på at av de 1075 dosene som opprinnelig var planlagt satt i påsken, var det 25 personer som meldte ifra at de ønsket å utsette dose to til etter fridagene.
– Historien om at bæringer heller prioriterer hytta fremfor vaksine, er helt gal. Bæringer står i kø - og det er sannheten, sier ordføreren.
– Grunnen til at vi kunne utsette var at vi tok doble skift disse dagene slik at vi kunne gi helsepersonell fri på helligdagene. Da ble det dessverre en forskyving av dose to. Informasjonen om dette kom for sent ut.
Hun legger til:
– Vi ønsket å gi sårt tiltrengte påskedager fri for helsepersonell. Ingen rykket bakover i køen.
Klippes og limes
– Var mediene litt for raske på avtrekkeren her?
– Jeg har lært meg at det er viktig med informasjonen vi selv gir. Et intervju kan klippes og limes, jeg vil egentlig ikke gå inn på det der, sier Hammer Krog.
Hun kommer likevel med et lite stikk:
– Men alle ser jo hvordan fete overskrifter selger og gir klikk. Det er også noen myter ute og går om Bærum. Det ble en veldig stor sak. Hadde fakta kommet ut og man klart å si at dette var av hensyn til personell som må jobbe hardt lenge også etter påske, så tror jeg ikke vi hadde vært der vi har vært det siste døgnet.
Krog sier også at vaksinekapasiteten i kommunen er stor og at Bærum har mulighet til å vaksinere 40.000 i uka.
Savnet et tall
Ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, sier til Journalisten at hun ringte redaksjonen straks hun leste saken søndag morgen. Hun savnet spørsmålet om hvor mange det var som faktisk hadde avlyst påskevaksineringen.
– Det tallet fikk vi etter et par timer og det var 25. Man kan kritisere Budstikka for ikke å ha fått med det tallet med en gang, men vi kan ikke unnskylde en sak som siterer kommunal myndighet ordrett, sier Sortland.
Hun mener kritikken som er kommet i sosiale medier bærer preg av en voldsom moralisering.
– En ting Budstikka ikke har gjort er å moralisere. Vi trenger litt mindre moralisering og mer fakta og presisjon i offentligheten. Andre redaksjoner fyrer opp store kanoner basert på Budstikka, og da kan også de sjekke opp de samme fakta som Budstikka har gjort, sier hun.
På spørsmål om ikke Budstikka kunne gjort noe annerledes svarer Sortland at saken var helt grei og at de ikke har noe å beklage.
– Som redaktør verken kan eller skal jeg «kappe huet» av samvittighetsfulle reportere som ordrett gjengir offentlig myndighets begrunnelse, på en klar nyhet om avlyst vaksinering for 1075 eldre i påsken. Da ville jo ingen reportere noen gang tørre å intervjue en byråkrat, fastslår Budstikka-redaktøren.
– Men det som derimot ligger til min oppgave, er å oppfordre redaksjonen til alltid å borre mer i underliggende tallgrunnlag. For også byråkrater kan ha flere enn en beveggrunn, for sin beslutning om å avlyse. At «innbyggere som klager» antagelig ikke alene var årsak til beslutningen denne gang, fikk Budstikka frem gjennom sine tre publiseringer søndag.