Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Da det i helga kom rapporter om massegraver, lik i gatene og et stort antall drepte sivile i byen Butsja utenfor Kyiv, var NRKs Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi tidlig på stedet.
Søndag fikk de se det samme som ukrainske soldater hadde meldt om: Sivilkledde mennesker døde i gatene, i en by som ligger i ruiner. Innbyggere fortalte NRKs journalister om dramatiske uker under russisk okkupasjon.
Hjemme i Norge har utenriksredaksjonen hatt tett kontakt med teamet, og redaksjonsleder Sofie Gran Aspunvik er ikke i tvil om betydningen av journalistikken de utfører.
– De rapportene vi har sett fra Butsja de siste dagene er kjernen av journalistikkens oppgave. Det er uvurderlig at Morten og Mohammed beskriver det som skjer basert på egne erfaringer og opplevelser. Mortens kjennskap til ukrainsk språk, kultur og samfunn er helt avgjørende for at de får tilgang og får gjort den veldig viktige jobben på bakken, sier hun til Journalisten.
– Han har opparbeidet seg et kildenettverk og en forståelse som gjør at han får rapportert nært og godt.
I flere dager har tv-skjermer og aviser viderebrakt uhyre sterke bilder av situasjonen i den ukrainske forstaden. Også et VG-team har denne uka reist inn i Butsja.
– Bildene går inn på oss alle. Jeg tror ingen som ser dem er uberørte. Selvfølgelig heller ikke dem som gjør jobben for at vi her hjemme skal få et riktig bilde av krigens grusomheter, sier Aspunvik.
– Vi snakker godt med teamet i forkant og underveis, og skal selvsagt ivareta dem når de kommer hjem etter en viktig innsats i felt. Dette er journalistikk som virkelig utgjør en forskjell og som kommer til å bli stående som viktig dokumentasjon.
Annonse
– Viktig å bruke tid på å bearbeide
Torsdag har Jentoft og Alayoubi kommet tilbake til Norge.
– Joakim Reigstad og Gunnar Bratthammer tar over for NRK i Ukraina nå, vi ønsker å ha tilstedeværelse der også fremover, forteller Aspunvik.
– Har journalistene det greit, med tanke på hva de har opplevd?
– Både Morten og Mohammed er veldig erfarne. De har jobbet under vanskelige forhold før og var godt forberedt før oppdraget. På forhånd snakker vi gjennom planene, sikkerhetsutfordringene og hva man kan forvente å møte, slik at de har gode forutsetninger for å gjøre jobben. Dette var Mortens tredje tur til Ukraina i år. Han har fulgt situasjonen i området svært tett gjennom lang tid og kjenner landet godt, sier redaksjonslederen, og legger til:
– Så er det viktig når de kommer hjem at vi snakker godt sammen og bruker tid på å bearbeide opplevelser fra felt. Dette er jo en krig som er krevende å dekke, men også svært viktig å dekke. Det er en stor del av motivasjonen til dem som reiser for NRK, at de kjenner på hvor meningsfylt det er å dekke det som skjer i Ukraina nå.