Morten Jentoft sier det river i hjerterøttene når han kjører sørover mot byen Zaporizjzjia.
Foto: Skjermdump NRK
Morten Jentoft i Ukraina:
– Det tøffeste jeg har opplevd som journalist
Merker godt at ukrainerne er veldig på vakt.
For NRK-journalist Morten Jentoft er det vondt å dekke Russlands invasjon av Ukraina. Etter å ha dekket begge landene i 30 år, deriblant flere år som korrespondent i Moskva, er det sterkt for ham å være på plass i et krigsherjet Ukraina.
– Det er nesten ufattelig det som skjer, sier Jentoft til Journalisten over telefon.
Han befinner seg i Kyrovograd på vei til den ukrainske byen Zaporizjzjia når Journalisten ringer. Svært mange flyktninger fra Mariupol, byen som nærmest er lagt i grus, har kommet seg til byen Jentoft er på vei til.
– Det er mange temaer å dekke i Zaporizjzjia . Både flyktningene, atomsikkerhet, hvordan ukrainerne møter krigen og så vi kjører gjennom Europas kornkammer på veien dit, sier Jentoft.
I Zaporizjzjia ligger også Europas største kjernekraftverk med en installert effekt på 5700 MW, som ble aktuelt i nyhetsbildet da det brøt ut kamphandlinger, og brann, ved kraftverket tidligere i mars. Veiene dit er for så vidt greie, sier Jentoft, men det tar mye tid å bevege seg på grunn av trafikk og mange veisperringer. Mye av tiden går bort til å forflytte seg.
– Veldig på vakt
Selv om krigen har vist tegn til å roe seg litt ned den siste tiden er det fortsatt portforbud om natten og flyalarmer som går, forteller Jentoft. Man merker definitivt konflikten.
– Det er litt tegn til normalitet her likevel, noe Zelenskyj også har oppfordret til. Folk prøver å vende litt tilbake til livet. Men jeg merker godt at ukrainerne er veldig på vakt for hva det er vi journalister gjør.
Ukrainerne er hyggelige mot journalister, sier Jentoft, men er svært obs på hva som blir filmet. De er redde for at noe av militær verdi skal bli filmet, sier han.
– De er positive til at vi er fra Norge og jobben vi gjør, men det er en generell følelse at man nesten er mistenkelig til alt. De er redde for undergraving fra russisk side, som jo er forståelig. Jeg merker det veldig godt fordi jeg har vært her så mye.
– River i hjerterøttene.
Foruten mange år med dekning av Russland og Ukraina har Jentoft også dekket Donbas-konflikten de senere årene. Han forteller at det er veldig sterkt å reise gjennom et Ukraina i krig.
– Jeg har reist her i 30 år og jobbet i begge landene. Jeg er både glad i, og har venner, begge steder. Det er nesten ufattelig det som skjer. Det river jo i hjerterøttene.
Men det er viktig å holde hodet kaldt i møtet med den russiske aggresjonen som pågår nå, sier Jentoft. Han tror situasjonen vil måtte analyseres godt når kruttrøyken har lagt seg, også fra journalistenes side.
– Men dette er det tøffeste jeg har opplevd som journalist. Jeg har jobbet med dette i så mange år og har prøvd å skape en mer positiv holdning. Man har sett faresignalene i Russland lenge, men at det skulle gå så langt hadde de færreste trodd.