Øystein Bogen og Aage Aune er ett av to TV 2-team i Ukraina.

TV 2-journalistene opplever noe uvant i Ukraina: – Tar oss i hånda og takker

– Rørende at folk synes det er viktig at vi er her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagen før invasjonen kom TV 2-journalist Øystein Bogen og fotograf Aage Aune til Lviv i Ukraina. Byen er enn så lenge spart for angrep, men det er portforbud på kveldene og flyalarmen går flere ganger om dagen.

– Vi har vært her hele veien. Vi antok at dette kom til å være et greit sted å kunne levere fra i lengst tid. Man slipper unna en del logistiske og sikkerhetsmessige vurderinger man må stresse med lenger øst, sier Bogen til Journalisten.

TV 2s andre team i Ukraina befinner seg lenger øst i landet. Målet er at de sammen skal finne en dekning som fungerer, sier Bogen, og at ikke alle konstant må være i et bomberom.

Det spisser seg til

Foreløpig er det rolig i Lviv, sier Bogen, men de merker at det spisser seg til. Tjenester og matvarer er i ferd med å forsvinne, og det er rasjonering på bensin.

– Portforbudet er ganske strengt og det er ganske farlig å være ute etter det er blitt mørkt. Vi ble anholdt av et slags borgervern da vi prøvde å kjøpe mat. Så vi må holde oss innendørs etter mørket, sier han.

Sakte, men sikkert går byen mot unntakstilstand, og folk går ikke på jobb lenger. De fleste har enten dratt til Polen, vervet seg i forsvaret eller er frivillige for de mange tusen flyktningene som kommer østfra.

– Hjerteskjærende skjebner

TV 2-teamet i Lviv konsentrerer seg om den humanitære situasjonen i Ukraina. Sentrert rundt jernbanestasjonen i byen er det flere tusen internt fordrevne flyktninger.

– Det er hjerteskjærende skjebner. Mennene får ikke lov til å dra fra Ukraina.

Man blir aldri vant til å se lidelsen hos andre mennesker, sier Øystein Bogen.

Bogen har jobbet med krig og flyktningkriser i nesten to tiår, og sier han er relativt vant med situasjonen.

– Men som menneske er det alltid fryktelig vondt å se lidelsen hos andre mennesker. Det blir man aldri vant til.

Rørende

At flere utenlandske journalister blir værende i landet er veldig viktig for lokalbefolkningen, og de norske journalistene blir utrolig godt tatt imot, forteller Bogen. Det virker som om de finner en voldsom støtte i å se at utlendinger bryr seg og blir, sier han.

– Flere ganger om dagen tar folk oss i hånda og takker personlig. Det gjør jo oss glade.

Det er litt uvant at journalister er så populære, sier Bogen.

– Det er rørende at folk synes det er viktig at vi er her. Vi ser at det er fryktelig viktig å ha øyne fra hele verden her. Vi må vise de menneskelige lidelsene som den russiske invasjonen fører med seg, og vi har ingen planer om å dra fra Ukraina.

Powered by Labrador CMS